Siirry sisältöön

Lapsen rinnalla 2014-tunnustuspalkinto Icehearts ry:lle

Lapsen rinnalla 2014 -tunnustuspalkinto on myönnetty Icehearts ry:lle. Yhdistys tekee työtä lasten ja nuorten parhaaksi joukkueurheilun avulla. 3000 euron arvoisen palkinnon lahjoittaa Suomen Messusäätiö. Tunnustuspalkinnon saajan palkitsi tänään messuilla kansanedustaja Sari Sarkomaa.
Iceheartsin toimintamallin tarkoituksena on joukkueurheilun avulla ennaltaehkäistä lasten ja nuorten mahdollisia ongelmia sekä edistää heidän hyvinvointiaan. Yhdistys toimii sosiaalityön ja koulun tukena tavoitteenaan estää syrjäytymistä, edistää lasten ja nuorten sosiaalisia taitoja sekä tarjota heille pitkäkestoinen ja turvallinen aikuisen läsnäolo.

Icehearts ry:n toiminta käynnistyi Vantaalla vuonna 1995, jolloin perustettiin sosiaalinen urheiluseura. Icehearts-toimintamallin ovat perustaneet poika ja isä, Ville ja Ilkka Turkka. Perustamisesta lähtien heidän tavoitteenaan on ollut valtakunnallinen järjestö, jotta mahdollisimman moni lapsi saisi mahdollisuuden harrastaa ja tuntea olevansa osa yhteisöä.

Pitkäkestoista tukea

– Teemme työtä kaikkein haavoittuvaisimpien lasten kanssa. On tärkeää huolehtia siitä, että kaikista pidetään huolta ja että kaikki saavat mahdollisuuden hyvään lapsuuteen ja turvalliseen kasvuun aikuiseksi, toteaa Icehearts ry:n toiminnanjohtaja Ville Turkka.

Iceheartsin toiminnassa keskeisiä periaatteita ovat muun muassa yhteistyö eri tahojen välillä, luottamuksellinen suhde lapsiin, sitoutuminen ja toiminnan pitkäkestoisuus.

– Olemme mukana lapsen kasvussa ja kehityksessä jopa 12 vuoden ajan. Mielestämme on tärkeää tarjota tukea tarvitseville lapsille turvaa, joka pysyy vierellä pitkäkestoisesti. Suomessa lasten ja nuorten asiat ovat pääsääntöisesti hyvin, mutta ne jotka voivat huonosti, voivat koko ajan yhä huonommin. Heitä haluamme auttaa ja kannustamaan aikuiseksi kasvamisessa, Turkka pohtii.

Yksi Icehearts-joukkue toimii 12 vuoden ajan. Joukkuetta ohjaa kasvattaja, jolla on ammatilliset pätevyydet joukkueen johtamiseen. Kasvattaja kykenee puuttumaan tarvittaessa nopeasti kaikkien mukana olevien lasten ja perheiden ongelmiin, mikä estää tehokkaasti mukana olevien lasten syrjäytymistä.

Estää syrjäytymistä

Lapsen rinnalla -tunnustuspalkinnon saajan valitsi yleisöltä tulleista ehdotuksista raati, jossa olivat mukana kansanedustaja Sari Sarkomaa, lastenpsykiatri Jari Sinkkonen Pelastakaa Lapset ry:stä ja puheenjohtaja Jaana Toikkanen Uudenmaan lastenhoitoalan yhdistyksestä.

Raadin mukaan Icehearts tekee hyvää työtä lasten ja nuorten parhaaksi joukkueurheilun avulla. Yhdistyksen varhaisen puuttumisen toimintamalli on innovatiivinen. Toiminnassa on erityisen arvostettavaa se, että se on pitkäkestoista ja kannattelee lapsia kasvussa kohti aikuistumista. Toiminta kohdistuu lapsiin, jotka ilman apua ja tukea olisivat suuressa syrjäytymisuhassa. Yhdistyksessä toimivat ihmiset vaikuttavat myös omalla toiminnallaan siihen, miten Suomessa kehitetään nuorten auttamista yhteiskunnassa ylipäänsä.

Lisätietoja:

Toiminnanjohtaja Ville Turkka, Icehearts ry, etunimi.sukunimi@icehearts.fi, p. 040 558 1095
Kansanedustaja Sari Sarkomaa, etunimi.sukunimi@eduskunta.fi, p. 050 511 3033
Tiedottaja Antti Karjunen, Messukeskus, etunimi.sukunimi@messukeskus.com, p. 050 574 3444