Siirry sisältöön

Kokoomuksen Sarkomaa ja Virolainen: Esitys terveydenhuollon laaturekisteristä saatava jo syksyllä

Tiedote 11.6.2014

julkaisuvapaa

Valtiovarainvaliokunnassa toimivat kansanedustajat Sari Sarkomaa ja Anne-Mari Virolainen vaativat, että peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd.) tuo ensi syksynä esityksen terveydenhuollon laaturekistereistä. Esitys on heistä tehtävä osana budjettilakeja. ”Valtiovarainvaliokunnan tuoreeseen kehysmietintöön kirjatun lausuman pitäisi viimeistään taata, että esitys saadaan. Lausumassa edellytetään, että hallitus ryhtyy toimenpiteisiin terveyspalveluiden laatua kuvaavien julkisten rekistereiden laatimiseksi,” edustajat alleviivaavat.

Kokoomusedustajat ovat toistuvasti ehdottaneet ja monin tavoin edistäneet laaturekisteriasiaa. He pitävät välttämättömänä, että Suomeen luodaan ajantasainen seurantajärjestelmä, jolla voi vertailla terveydenhuollon palveluntuottajien palvelun saatavuutta, laatua ja kustannuksia.

”Laaturekistereistä hyötyvät kaikki – niin potilaat, terveydenhuollon ammattilaiset, päätöksentekijät kuin veronmaksajatkin, jotka kaikki tarvitsevat ajantasaista tietoa hoidon laadusta. Valtakunnallista tietoa pitää olla saatavilla avoimesti niin, että eri toimijoiden vertailu on mahdollista”, sanovat edustajat.

”Ilman ajankohtaista seurantatietoa emme onnistu ohjaamaan terveydenhuoltoa haluttuun suuntaan.”

Ajankohtaista tietoa on oltava saatavilla jo terveydenhuoltolain ja EU:n potilasdirektiivin myötä lisääntyvän valinnanvapauden vuoksi. ”Jotta valinnanvapaus toteutuisi, tarvitsemme helposti saatavilla olevaa selkeää ja läpinäkyvää vertailutietoa palveluiden laadusta ja saatavuudesta”, kokoomusedustajat muistuttavat.

Sarkomaa korostaa, että kyse on myös taloudellisesti merkittävästä asiasta: ”Terveydenhuollon kustannusten hallitsemiseksi ja tasa-arvoisen hoidon takaamiseksi on tärkeää, että rajalliset resurssimme suunnataan oikein. Tavoitteena on saada paras terveyshyöty. Seurantatieto on tärkeä pohja myös lääketieteelliselle ja terveydenhuollon tutkimukselle.”

Virolaisen mukaan luotettava laaturekisteröinti auttaa myös edistämään potilasturvallisuutta: ”Kattava ja avoin rekisteröinti antaa hyvän tilaisuuden ja kannustimet hoidon laadulla kilpailemiseen. Tasokas vertailutieto eri hoitotuloksista voi palvella myös hoitovirheiden vähentämistä. Ruotsin ja Norjan mallit ovat tässä suhteessa rohkaisevia.”

Naapurimaassamme Ruotsissa on käytössä laaja laaturekistereistä muodostuva kokonaisuus. Siellä julkaistaan vuosittain eri alueiden onnistuminen valittujen noin 170 kriteerin mukaan. Näin jaetaan avoimesti tietoa hoidon laadusta. Järjestelmä kannustaa myös palveluiden jatkuvaan kehittämiseen.

”Laaturekisterien kehittäminen on mittava tehtävä, mutta terveydenhuoltomme kehittämisen, päätöksenteon ja hyvien käytäntöjen levittämisen sekä valinnanvapauden toteutumisen kannalta aivan välttämätöntä. Työ on laitettava viipymättä vauhtiin, kun eduskunta on ilmaissut siihen selkeän tahdon”, kansanedustajat peräänkuuluttavat.

Lisätietoja:

Sari Sarkomaa

Kansanedustaja, valtiovarainvaliokunnan kunta- ja terveysjaoston puheenjohtaja

050 511 3033

Anne-Mari Virolainen

Kansanedustaja, valtiovarainvaliokunnan kunta- ja terveysjaoston jäsen

050 512 1941

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.