Siirry sisältöön

Ulkosuomalaisten kirjeäänestysmahdollisuus on tärkeä demokratialoikka

Tiedote 14.4.2016

Julkaisuvapaa heti

Kokoomuksen kansanedustajat Sari Sarkomaa ja Anne-Mari Virolainen kiittelevät hallituksen kehysriihipäätöstä, jossa kirjeäänestyksen aloittamiseen kohdistetaan yhteensä 1,12 miljoonan euron rahoitus vuosille 2018–2019. Kirjeäänestyksen tarkoituksena on parantaa ulkomailla pysyvästi asuvien ja tilapäisesti oleskelevien äänioikeutettujen äänestysmahdollisuuksia. Tavoitteena on, että äänestys olisi käytössä vuoden 2019 eduskuntavaaleista alkaen.

”Kirjeäänestysmahdollisuuden luominen turvaa ulkosuomalaisille nykyistä tasavertaisemmat mahdollisuudet käyttää äänioikeuttaan ja vaikuttaa kotimaansa asioihin. Nyt voidaan vihdoin aloittaa kirjeäänestyksen käyttöönottoon liittyvä lainvalmistelu ja tietojärjestelmien kehittäminen”, iloitsevat Sarkomaa ja Virolainen.

Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa ulkosuomalaisia äänioikeutettuja oli noin 242 096. Nykyisin ulkosuomalaiset pääsevät äänestämään Suomen edustustoissa. Usein äänestämisen esteenä ovat pitkät, kalliit ja aikaa vievät matkat äänestyspaikalle. Käytännön syyt voivat estää äänestämisen, vaikka äänestystahtoa olisi. Ulkosuomalaisten äänestysaktiivisuus on ollut 2000-luvun vaaleissa hyvin matalaa, noin 8—12 prosenttia. Useimmissa EU-maissa ulkomailla asuvilla äänioikeutetuilla kansalaisilla on mahdollisuus äänestää kirjeitse todistajien avulla. Ruotsissa kirjeäänestys on nostanut ulkoruotsalaisten äänestysprosenttia merkittävästi.

”Demokratian toteutumisen kannalta on hieno uutinen, että kirjeäänestys saadaan vihdoin myös Suomeen. Kannustamme hallitusta valmistelemaan kirjeäänestyksen toteuttamiseksi vaadittavat lakimuutokset mahdollisimman nopeasti, jotta kirjeäänestys saadaan käyttöön jo seuraaviin eduskuntavaaleihin ”, edustajat päättävät.

Lisätietoja:

Sari Sarkomaa, puh. 050 511 3033

Anne-Mari Virolainen, puh. 050 512 1941