Siirry sisältöön

Vihreät käyvät apteekkien kimppuun väärin faktoin

Tiedote 21.4.2016
Julkaisuvapaa heti

Kokoomuksen kansanedustajat ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenet Sari Sarkomaa ja Sanna Lauslahti kommentoivat vihreiden tuoreen yrittäjyysohjelman apteekkikirjauksia.

Vihreät tuovat yrittäjyysohjelmassaan jälleen esiin väärän väitteen siitä, että apteekkien lupajärjestelmän muutokset sellaisenaan madaltaisivat lääkkeen hintaa. Lääkkeiden hinnan määräytyminen ja apteekkilupajärjestelmä ovat kaksi eri järjestelmää.

- Vihreillä on kotiläksyjen lukemisen paikka lääkkeiden hintojen muodostumisesta, sanovat kansanedustajat.

Tosiasiassa lääkkeen hinta on asiakkaalle sama apteekista riippumatta kaikkialla Suomessa. Lääkkeiden hinnat määritellään valtioneuvoston päättämässä lääketaksassa. Lääkkeissä on viitehintajärjestelmän myötä varsin vahva hintakilpailu. Reseptilääkkeiden hinnat ovat laskeneet viimeisen kymmenen vuoden aikana noin 20 prosenttia, ja apteekkimaksua korotettiin viimeksi tämän vuoden alusta. Lisää säästöjä lääkekustannuksiin valmistellaan parhaillaan. Hallitus on linjannut, että lääkekorvausjärjestelmää uudistetaan siten, että säästöjen yhteisvaikutus on julkiseen talouteen 134 miljoonaa euroa ensi vuodesta lukien.

- Osana valtiontalouden tasapainottamista lääkekustannuksista sovittu leikkaussumma on mittava. Huoli on se, miten löytää leikattava eurot niin, että lääkkeiden tasavertainen saatavuus onnistutaan turvaamaan. Lääkekustannuksista on etsittävä innovatiivisesti säästöjä, mutta ei romuttamalla apteekkitoimintaa. Tarkoituksenmukainen lääkehoito on vielä monin osin käyttämätön ja järkevä tapa säästää lääkekustannuksissa. Tässä apteekeilla tulee olla vielä vahvempi rooli, Sarkomaa ja Lauslahti linjaavat.

Vihreät esittivät kannanotossaan maakunnille oikeutta luopua apteekkilupien määrällisistä rajoituksista. Kokoomusedustajat huomauttavat, että vihreiden esityksen myötä on iso riski, että lääkehuollon palveluiden saatavuus alkaisi vähitellen vääristyä ja syrjäseudulle ei enää välttämättä löytyisi apteekkareita.

- Esitys johtaisi kovin pian apteekkipalveluiden keskittymiseen kohti kasvukeskuksia, sanovat edustajat.

- Apteekkilupien määrien rajoittamisessa ei ole kyse pelkästään maaseutumaisista alueista, sillä myös kaupungeissa apteekkien koolla on merkitystä. Jos lääkevaraston koko pienenee liikaa yksikkökoon mukana, lääkkeiden toimitusvarmuus heikkenee. Tällainen tilanne on useissa Euroopan maissa, joissa vain yleisimpiä lääkkeitä on heti saatavilla apteekeista.

- Lupajärjestelmää ei kannata kokonaan purkaa. Apteekkijärjestelmä kaipaa uudistamista ja kilpailun lisäämistä siinä missä muukin terveydenhuolto. Yksinkertaisin ja asiakaslähtöisin tapa tähän on lisätä apteekkilupien määrää erityisesti kasvukeskuksissa, sanovat kokoomusedustajat.

- Kaupunkialueilla kilpailun hallittu lisääntyminen voisi edesauttaa esimerkiksi apteekkien erikoistumista vastaamaan eri asiakasryhmien tarpeisiin, ideoivat edustajat.

Edustajat näkevät, että suurimpia sivuapteekkeja voidaan itsenäistää apteekkarinvaihdosten yhteydessä. Tällöin aiemmin yhden apteekkarin hallinnoima yksikkö jakautuisi kahdelle apteekkarille ja niin saataisiin alalle uusia yrittäjiä ja lisää kilpailua.

- Ammattiapteekkijärjestelmää kannattaa kehittää tukemaan muuta terveydenhuoltoa. Apteekit ovat monelle ihmiselle tärkein lähipalvelu. Palvelua voidaan edelleen kehittää esimerkiksi antamalla apteekeille tietyin ehdoin oikeus antaa influenssarokotteita sekä muutoin laajentaa apteekkien terveyspistetoimintaa koko maan kattavaksi. Väestön tarpeet muuttuvat ja lääkehuollon on vastattava niihin, edustajat jatkavat.

- Kilpailua järjestelmässä voidaan lisätä rikkomatta sitä mikä toimii. Lääkehuolto toimii Suomessa varsin hyvin. Apteekkiverkosto on kattava ja lääkkeiden saatavuus on Suomessa hyvä. Apteekkialaa uudistettaessa kannattaa pitää kiinni sen hyvistä puolista. Kilpailua apteekkijärjestelmässä kannattaa kuitenkin lisätä, Sarkomaa ja Lauslahti toteavat lopuksi.

Lisätietoja:

Sari Sarkomaa
Puh. 050 511 3033

Sanna Lauslahti
Puh. 050 5122 380