Siirry sisältöön

Lauslahti ja Sarkomaa penäävät vauhtia hometalkoisiin

Tiedote 18.5.2016
Julkaisuvapaa heti

Kokoomuksen kansanedustajat Lauslahti ja Sarkomaa muistuttavat hallitusta sitkeästi suomalaisissa rakennuksissa muhivasta home-ongelmasta ja sen vahingollisuudesta suomalaisten terveydelle ja hyvinvoinnille. On vakava tosiasia, että edelleenkään Suomessa ei ole kyetty merkittävästi vähentämään kosteus- ja homevaurioista aiheutuvia terveyshaittoja, kansantaloudellisia menetyksiä eikä torjumaan uusien kosteusvaurioiden syntyä.

Kokoomuskaksikko muistuttaa eduskunnan tarkastusvaliokunnan viime vaalikaudella tekemästä ansiokkaasta työstä (TrVM 1/2013 vp) ja esittämästä kattavasta toimenpidelistauksesta home- ja kosteusvaurioiden kuriin saamiseksi. Kokoomusedustajat peräänkuuluttavat vahvaa jatkoa valtakunnallisille hometalkoille ja toteavat, että ensimmäisenä on hallituksen huolehdittava, että tarkastusvaliokunnan laatimat ja eduskunnan edellyttämät toimenpiteet on tehty. Sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja Lauslahti ja kokoomuksen eduskuntaryhmässä sosiaali- ja terveyspolitiikasta vastaava Sarkomaa jättivät kirjallisen kysymyksen rakennusten sisäilmaongelmien korjaamisesta ja ennaltaehkäisystä hallituksen vastattavaksi (KK 283/2016 vp).

Edustajat ovat erityisen huolissaan kosteus- ja homevaurioiden vaikutuksista lasten ja nuorten terveyteen. Pelkästään kosteusvaurioiden vuoksi korjaustarpeessa olevia kouluja ja päiväkoteja on Opetusalan Ammattijärjestön (OAJ) toimesta arvioitu olevan 2000.

- Rakentamisen virheet, rakennusten kunnossapidon laiminlyönnit ja korjausten lykkäämiset tarkoittavat terveyshaittojen lisääntymistä, korjauskustannusten kasvua ja korjaustarpeiden lisääntymistä. Kokonaistilanteen parantamista vaikeuttaa uusissa rakennuksissa ilmenevät kosteus- ja homevauriot sekä korjausten epäonnistumiset, kokoomusedustajat varoittavat.

Edustajat muistuttavat, että suhteellisesti eniten vaurioita on kuntien omistamissa rakennuksissa. Julkisten rakennusten kunto onkin häpeä pilkku ja vakava terveysriski. Lukemattomien päiväkotien, koulujen, sairaaloiden ja muiden päiväkodin, koulun, sairaalan ja muiden julkisten rakennusten kunto voidaan luokitella vaaralliseksi terveydelle.

Sisäilmaongelmaan puuttuminen vaatii poikkihallinnollista yhteistyötä hallintokuntien välillä, jotta laajaan ongelmaan saataisiin kokonaisvaltainen ratkaisu. Sisäilmaongelmien korjaamista, ennakointia ja ennaltaehkäisyä tulee tehdä kaikilla eri tasoilla ja eri toimijoiden voimin.

- Koko hallituksen, jokaisen ministerin ja ministeriön tulee arvioida, millaisilla toimenpiteillä he voisivat viedä hometalkoita eteenpäin, jotta sisäilmaongelmaan onnistutaan tarttumaan tehokkaasti. Olennaista on myös arvioida eri toimijoiden velvollisuuksia ja viranomaisten välisiä toimivaltuuksia, jotta sisäilmaongelma ei jää hoitamatta vain siksi, että sitä ei ole nimenomaisesti määritelty tietyn viranomaisen tehtäväksi, edustajat päättävät.

Lisätiedot:

Sanna Lauslahti 050-5122380

Sari Sarkomaa 050-5113033