Siirry sisältöön

ProMama ry: Naisten syöpäseulonnat ovat osoittaneet tarpeellisuutensa

Tiedote 23.5.2016
Julkaisuvapaa heti

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisen yhteydessä syöpäseulonnat ovat uudelleen tarkastelussa. Kansalais- ja kansanterveysjärjestö ProMama ry pitää tärkeänä, että naisten syöpien seulontoja jatketaan, sillä naisten yleisimpien syöpien (rintasyöpä, kohdunkaulansyöpä) seulonnat ovat osoittaneet tarpeellisuutensa.

Syövän havaitseminen varhaisvaiheessa mahdollistaa usein kevyempien ja myös taloudellisempien hoitojen käytön. Taloudellisten hyötyjen lisäksi merkitystä on myös sairastuneen ja hänen läheistensä elämälaadulla, syövästä parantumisella ja syöpäkuolemien vähenemisellä. Kohdunkaulansyövän varhaiseksi toteamiseksi 30–60 -vuotiaat naiset kutsutaan papa-kokeeseen viiden vuoden välein ja rintasyöpää seulotaan mammografiaseulontakuvauksella.

Tällä hetkellä seulonnat toteutetaan irrallisina toimenpiteinä erillään muista terveyspalveluista. ProMama ry mukaan laadullisesti ja myös kokonaiskustannuksissa säästöä tuovaan toimintaan tulee liittää mahdollisuus terveydenhuollon ammattihenkilön kohtaamiseen keskustelun merkeissä Pelkän toimenpiteen, papa-kokeen tai mammografiaseulontakuvauksen, tarkoitus saattaa jäädä isolle osalle epäselväksi. ProMama ry pitää tärkeänä, että ennaltaehkäisevien ja varhaistoteamista edistävien palveluiden kehittämisessä otetaan aikaisempaa paremmin huomioon palvelun käyttäjän kannalta toimivat palvelukokonaisuudet.

Hallitusohjelmassa korostetaan yksilön vastuuta omasta terveydestään. Vastuuseen velvoittaminen edellyttää, että samalla on saatavilla monipuolista tietoa terveysvalintojen tekemiseksi. Terveyden edistämistä ja ehkäiseviä palveluja suunniteltaessa ei pidä unohtaa järjestöjä, jotka tuottavat ja levittävät tietoa erilaisille ryhmille. ProMaman toiminta vuodesta 1992 lähtien rintojen omatarkkailun edistäjänä on hyvä esimerkki toiminnasta naisten omatoimisuuden vahvistamiseksi. Ei riitä, että opetetaan oikea rintojen tarkkailun tekniikka, vaan on annettava perustiedot rintasyövästä ja sen taustalla olevista tekijöistä. Arvokasta on myös kokemuksista puhuminen. Säännöllisen rintojen omatarkkailun vahvuus on siinä, että nainen tuntee omat rintansa. Tällöin hän pystyy havaitsemaan niihin mahdollisesti tulevat muutokset ja hakeutuu tutkimuksiin ajoissa.

Lisätiedot:

Sari Sarkomaa, puheenjohtaja, puh 050 5113 033
sari.sarkomaa@eduskunta.fi

Ritva Passiniemi, toiminnanjohtaja, puh (09) 5878 873, 050 5924 841 ritva.passiniemi@promama.fi

ProMama – kaikkien naisten yhdistys
ProMama ry on lähes 25 vuotta toiminut kansalais- ja kansanterveysjärjestö, joka tukee rintasyövän varhaistoteamista. Yhdistyksen keskeisenä toimintamuotona on rintojen omatarkkailun opastus erilaisille ryhmille. Palvelumme ovat avoimia kaikille. Raha-automaattiyhdistys tukee rintojen omatarkkailun opastus- ja tiedotustoimintaa.

ProMama ry, Tilkankatu 7A, 00300 Helsinki, (09) 5878 873, promama@promama.fi, www.promama.fi, www.rinnat.fi