Siirry sisältöön

Valinnanvapauden pihvi on aito valinnanvara – pk-yritykset ja järjestöt oltava yhdenvertaisesti mukana

Tiedote 31.5.2016
Julkaisuvapaa heti

Kokoomuksen kansanedustaja ja kokoomuksen eduskuntaryhmässä sote-politiikasta vastaava Sari Sarkomaa pitää tänään julkaistua professori Mats Brommelsin työryhmäraporttia hyvänä pohjana valinnanvapausmallin valmistelutyölle. Sarkomaa iloitsee, että sote-uudistus ottaa taas askeleen eteenpäin ja päästään konkreettisesti työstämään Suomen valinnanvapausmallia. Valmisteluryhmä pääsi luokalta, vaikka edessä on paljon työtä, kuten raportin vastaanottanut ministeri Rehulakin totesi.

Sarkomaa alleviivaa, että Suomen valinnanvapausmallin jatkovalmistelussa on ehdottomasti varmistettava, että yritykset, järjestöt ja julkiset palveluntuottajat pääsevät tasavertaisesti mukaan palveluntuottajiksi. Kriteerit on oltava sellaiset, että yhden naisen tai miehen yritys, toimiva järjestö, julkinen osaaminen tai vaikkapa hoivaideoiden luomiseen keskittynyt yritys sekä uudet toimijat voivat olla tasaveroisesti mukana.

- Raha seuraa ihmistä -mallin peruspihvi on se, että mukana on kaikki voimavarat ja osaaminen. Ilman sitä ei synny aitoa valinnanvaraa eikä siten myöskään valinnanvapautta. Valinnanvapauden tärkein tavoite on vahvistaa peruspalveluja. Pienten toimijoiden mukanaolon edellytysten turvaaminen on tärkeää myös siksi, ettei monopoleja muodostu – ei yksityisiä eikä julkisia, täsmentää Sarkomaa.

Oli välttämätöntä, että selvitystyöryhmä linjasi pk-yritysten tueksi periaatteita, kuten sen, että sote-keskus voi toimia verkostomaisesti.

- Ihmisen oma valinta on inhimillinen ja ketterä tapa vauhdittaa uudistumista ja parempia peruspalveluja. Tuottajia voidaan kannustaa haja-asutusalueille myös korvausperusteita painottamalla. Kun kysyntä luo tarjontaa ja raha seuraa ihmistä, on mahdollisuus vahvistaa lähipalveluja koko Suomessa, sanoo Sarkomaa.

Sarkomaa muistuttaa, että vedenpitävä vaikutusten arviointi on koko sote-uudistuksen onnistumisen edellytys. Erityisen tärkeää tämä on valinnanvapausmallin kohdalla. Tietoperusta toiminnallisista ja taloudellisista vaikutuksista on oltava sote-uudistuksen kivijalka.

Kokoomus on ollut valinnanvapauden edistämisessä aloitteellinen. Sarkomaa ehdotti raha seuraa ihmistä –mallia peruspalveluiden vahvistamiseksi ja ihmisten tasa-arvoisen verovaroin järjestettyjen palveluihin pääsyn mahdollistamiseksi jo vuonna 2012. Kokoomus julkaisi eilen Sarkomaan johdolla valmistellut valinnanvapausteesit. Sarkomaa pitää tärkeänä, että nämä teesit viitoittavat valinnanvapausmallin jatkotyötä.

Lisätietoja:

Sari Sarkomaa
Puh. 050 511 3033