Siirry sisältöön

Osana työllisyyspakettia tehtävä päätös aloittaa perhevapaajärjestelmän uudistaminen

Tiedote 23.8.2016

Julkaisuvapaa heti

Kokoomuksen kansanedustaja, eduskuntaryhmässään sosiaali- ja terveyspolitiikasta vastaava Sari Sarkomaa innostaa hallitusta tekemään budjettiriihessä osana työllisyyspakettia päätöksen aloittaa perhevapaajärjestelmän uudistaminen.  Joustamaton ja naisia pitkiin perhevapaisiin ajava sekä erilaisia perheitä syrjivä järjestelmä ei yksinkertaisesti ole nykypäivää.

- Uudistus on mahdollista tehdä kustannusneutraalisti kuten mm. SAK tekemä perhevapaamalli osoittaa. Aikansa elänyt järjestelmä on modernisoitava niin, että se edistää naisten korkeampaa työllisyysastetta, työelämän tasa-arvoa sekä vanhemmuuden jakamista, Sarkomaa sanoo.

Sarkomaasta ainoa kestävä keino nostaa Suomi velan ja leikkausten tieltä on korkeampi työllisyysaste. Hallituksen kaikkien keskeisin tavoite on työllisyysasteen nostaminen 72 prosenttiin. Se ei onnistu ilman naisten suurempaa työpanosta.

- Suomella ei ole varaa muita Pohjoismaita alhaisempaan pienten lasten äitien työllisyysasteeseen. Vanhempainvapaiden uudistamisessa kannattaa katsoa Ruotsin mallia, joka on perheiden kannalta hyvin joustava, sanoo Sarkomaa.

Hallituksen on myös osana työllisyyspakettia peruttava päivähoitomaksujen korotusesitys, joka on ristiriidassa työllisyys ja tasa-arvotavoitteemme kanssa. Päivähoitomaksukorotukset ovat erityisesti pääkaupunkiseudulla kasvun este.  Keskituloisten sietämättömän suuria asumis- ja elinkustannuksia ei ole vara korottaa, Helsingissä asumiskustannukset voivat olla jopa 60 prosenttia perheiden tulosta. Maksukorotuksella tavoiteltu kuntien talouden vahvistaminen on murenemassa, kun useat kunnat, kuten Helsinki, ovat päättäneet jättää korotukset tekemättä.

- Olisi tärkeää, että yksinhuoltajien lasten osallistumista päivähoitoon ja yksinhuoltajien työllistymistä tuettaisiin. Tämän takia on tärkeää, jos nyt hallituksen esitykseen sisältyvä yksinhuoltajien maksukorjaus voitaisiin toteuttaa, Sarkomaa sanoo.

Varhaiskasvatuksen maksuratkaisussa on myös olennaista muistaa, että Suomessa varhaiskasvatukseen osallistumien on kansainvälisesti vertaillen vähäistä ja jää selvästi jälkeen EU:n asettavasta tavoitetasosta. Tämä on ongelmallista, koska laadukas varhaiskasvatus tutkitusti tukee lapsen kehitystä ja parantaa lasten oppimis- ja kouluvalmiuksia ja edistää lasten keskinäistä yhdenvertaisuutta.

Lisätietoja:
Sari Sarkomaa
puh. 050 5113033