Siirry sisältöön

Hyvä hallitus tarttuu toimeen sääntelyn paremman vaikutusarvioinnin puolesta

Tiedote 10.10.2016

Julkaisuvapaa heti

Kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa on tyytyväinen hallituksen ilmoitukseen kutsua koolle asiantuntijakokous pohtimaan lainsäädännön ja budjetin vaikutusarviointien parantamista. Sarkomaan mukaan avaus on luontevaa jatkoa tänä vuonna toimintansa aloittaneen lainsäädännön arviointineuvoston työlle. Arviointineuvosto on jo nostanut esiin monia kehittämiskohteita.

Valtiovarainvaliokunnan jäsen Sarkomaa on kannustanut hallitusta uudistamaan erityisesti budjettiesityksen vaikutusarviointia. Sarkomaa on ehdottanut, että valtion talousarvioon dokumentoitaisiin talouden sopeutustoimien ja uudistusten yhteisvaikutukset eri väestöryhmien toimeentuloon ja hyvinvointiin.

- Näin nykyisen pääluokkiin, lukuihin ja momentteihin perustustuvan tarkastelun rinnalla läpivalaistaisiin, mitä budjettiesitys merkitsee esimerkiksi lapsiperheille, ikäihmisille ja vaikeasti vammaisille, Sarkomaa sanoo.

Ministerit Orpo, Vehviläinen ja Lindström ovat tänään yhteisellä tiedotteellaan kertoneet, että keskeiset asiantuntijalaitokset kutsutaan koolle kehittämään lainsäädännön ja budjetin vaikutusten arviointia.

- Tämä tärkeä avaus osaltaan mahdollistaa keskittymisen oikeisiin asioihin myös eduskunnassa, joka säätää lait ja päättää valtion talousarviosta. Vaikutusten arvioinnit ovat erityisen tärkeitä varsinkin aikana, jolloin joudutaan tekemään vaikeita päätöksiä ja työn alla on useita yhteiskunnallisesti merkittäviä uudistuksia. On ilo huomata, että maassa on hallitus, joka tarttuu havaittuihin valmisteluprosessin puutteisiin ripeällä otteella, Sarkomaa kiittelee.

Lainsäädännön arviointineuvoston perustamisesta sovittiin hallitusohjelmassa. Neuvoston tehtävänä on valvoa, että lakiehdotusten vaikutusarviot tehdään ohjeiden mukaisesti ja riittävän laadukkaasti. Neuvosto tarkastelee esimerkiksi tietopohjan riittävyyttä, käytettyjä arviointimenetelmiä ja arviointien läpinäkyvyyttä. Arviointineuvosto suosittelee havaittujen puutteiden korjaamista ennen lopullisen hallituksen esityksen antamista.

- Hyvä sääntely vaatii huolellisuutta lainsäädäntöprosessin kaikissa vaiheissa ja mahdollisimman kattavaa vaikutusten arviointia. Vuosien mittaan on käynyt selväksi, että Suomessa on tällä saralla paljon tehtävää. On tärkeää huolehtia siitä, että esimerkiksi eduskuntakeskustelussa kaikilla on samat faktat käytössään, Sarkomaa painottaa.

Lisätietoja:

Sari Sarkomaa

Puh. 050 511 3033