Siirry sisältöön

Eduskuntaterveiset 7/2016

Syksyinen tervehdys eduskunnasta!

Eduskunnan syysistuntokausi on täydessä vauhdissaan. Sosiaali- ja terveysvaliokunnassa meillä on syksyn aikana käsiteltävänä yhteensä 46 lakiesitystä. Valtiovarainvaliokunnassa on arvioitavana valtion ensi vuoden talousarvio, joten urakointia riittää.

Tässä viestissä:

  • Terveysperusteinen sokerivero valmisteluun
  • Valinnanvapaus ajurina yhdenvertaisiin sote-palveluihin
  • Hoitajien vähentämisen sijaan säästöjä etsitään toisaalta
  • Muistisairaan hyvän hoidon kriteerit päivitetty
  • Aloitimme työmme kuntoutuksen uudistamiskomiteassa
  • Eduskunnan Syöpäverkosto vauhdittamassa rintasyöpäkampanjaa

Terveysperusteinen sokerivero valmisteluun

Eduskunta käsittelee parhaillaan hallituksen esitystä makeisveron poistamisesta. Esityksen taustalla on se, että makeisvero on EU:n valtiontukisäädösten vastainen ja kilpailua vääristävä. Makeisveron sijaan kannatan terveysperusteisen sokeriveron säätämistä ohjaamaan kuluttajia terveellisimpiin valintoihin. Sokerivero olisi täsmätoimi vaikuttaa lasten ja nuorten ravitsemustottumuksiin.

Kyse on terveydenedistämisen lisäksi myös verotuksen rakenteiden muuttamisesta Suomen kilpailukykyä ja työnteon kannusteita tukemaan. Sipilän hallitusohjelman linja on siirtää verotuksen painopistettä työnteon verottamisesta haittaveroihin. Olen tyytyväinen, että saimme sosiaali- ja terveysvaliokunnassa tehtyä yksimielisen lausuman elintarvikkeiden terveysveron säätämisen valmistelun aloittamisesta. Ehdotamme, että ensimmäisessä vaiheessa terveysperusteinen vero on syytä kohdistaa sokerin määrään elintarvikkeissa.

Valinnanvapaus ajurina yhdenvertaisiin sote-palveluihin

Sote-uudistuksen lakiesityspaketti kuten maakunta- ja järjestämislaki ovat lausuntokierroksella marraskuun alkupuolelle asti. Valinnanvapauslaki on valmistelussa ja lähdössä lausunnolle ennen joulua. Ensimmäinen virkamiesten avoimesti valmistelema valinnanvapausmalli on julkaistu. Malli esiteltiin ensimmäistä kertaa meille parlamentaarisessa seurantaryhmässä, johon kuuluvat myös sosiaali- ja terveysministerit sekä oppositio. Näin kaikki saivat tiedot avoimesti ja yhtä aikaa. Valinnanvapauden laajentamisen ydintavoitteena on vahvistaa peruspalveluja ja turvata oikea-aikainen sekä tasa-arvoinen pääsy verovaroin järjestettyihin palveluihin.

Urakoin, että sote-uudistus saadaan maaliin. Opposition ajatusta palata uudistuksen lähtöruutuun on vastuuton. Sote-uudistus on vietävä määrätietoisesti eteenpäin niin, että nykyinen eduskunta saa uudet sote-lait säädettyä. Kaikki suomalaiset, puolueet, kansalaisjärjestöt ja asiantuntijat ovat tervetulleita kertomaan parannusehdotuksiaan lausunnoilla olevaan lakiesitykseen. Alueuudistussivuilla pääset lukemaan uudistuksen etenemisestä.

Hoitajien vähentämisen sijaan säästöjä etsitään toisaalta

Hallituspuolueiden sosiaali- ja terveyspolitiikasta vastaavat edustajat esitimme yhteistuumin, että vanhustenhuollon hoitajamitoituksen alentamisesta luovutaan. Linjamme on, että yhdessä sovituille säästöille etsitään vaihtoehtoisia toteutustapoja, jotka varmistavat hallituksen sovitun talouslinjan ja valtion talouden kehyksissä pysymisen. Esitin myös, että on kehitettävä ja otettava käyttöön valtakunnallinen hoidon yksilöllinen mittarointi, jossa henkilöstön määrä ja osaaminen voidaan kohdentaa joustavasti ja yksilöllisesti ihmisen hoitoisuuden mukaan. Ihmisen hoidon ja hoitajien tarvetta ei voi määrittää yhdellä annetulla luvulla. Valviran lausunnon mukaan hoitajamitoituksen alentaminen olisi vaarantanut hoidon laadun.

Muistisairaan hyvän hoidon kriteerit päivitetty

Muistiviikolla julkaistiin Muistiliiton johdolla valmisteltu muistisairaan hyvän hoidon kriteeristö.  Hyvän hoidon kriteeristön tehtävänä on edistää muistisairaalle ihmiselle ja hänen läheisilleen laadukas kuntoutus, hoiva ja hoito yhtenäisin ja yhdenvertaisin valtakunnallisin kriteerein. Muistiliiton varapuheenjohtajana teen työtä sen eteen, että hyvä hoito toteutuisi jokaisen ihmisen kohdalla. Työskentelin tammikuussa viikon Oulunkylässä hoitajan työparina vanhusten kotihoidossa. Minulle on tärkeää tietää, mikä kotihoidon tilanne käytännössä Helsingissä on.

Aloitimme työmme kuntoutuksen uudistamiskomiteassa

Olen jäsenenä juuri työnsä aloittaneessa sosiaali- ja terveysministeriön nimeämässä kuntoutuksen uudistamiskomiteassa. Pidän ihmisten toimintakyvyn edistämisen kannalta merkityksellisenä, että kaikissa sote-palveluissa on käytössä ihmisten toimintakykyä edistävä työote ja että oikea-aikainen kuntoutus toteutuu eri ikäisten kohdalla. Ajatuksenne ja ideat ovat tervetulleita kuntoutuksen kehittämiseksi.

Eduskunnan Syöpäverkosto vauhdittamassa rintasyöpäkampanjaa

Osallistuin eduskunnan Syöpäverkoston puheenjohtajana Roosa nauhan julkistamistilaisuuteen. Roosa nauha -kampanjalla on vuosien varrella edistetty suomalaista rintasyöpätutkimusta ja vaikutettu siihen, että yhä useampi rintasyöpä voidaan ehkäistä ja hoitaa. Lisäksi lahjoitusvaroilla on rahoitettu neuvontatyötä ja ylläpidetty Syöpäjärjestöjen maksutonta neuvontapalvelua.

tunnerintasiry

Tunne rintasi ry:n puheenjohtajana osallistuin Rintasyöpäyhdistyksen ja Tunne rintasi ry:n asiantuntijoiden järjestämään Rintojesi terveydeksi –päivään. Rintojen terveydeksi päivänä Tunne rintasi Ry lanseerasi ilmaisen OMAKUU –sovelluksen, joka toimii kuukautiskalenteri sekä rintojen omatarkkailun muistuttajana.

 

Olen tavattavissa seuraavan kerran kokoomuksen Hyvien kysymysten päivänä, lauantaina 22.10.2016 klo 12.00–13.00, Kolmen Sepän aukiolla. Tervetuloa tapaamaan.

Hyvää syksyn jatkoa!

Sari Sarkomaa