Sarin tarina

Perheen esikoinen

Synnyin neljän lapsen perheeseen esikoisena. Varmasti osin siksi olen aina ollut valmis ottamaan vastuuta ja tekemään yhteistyötä erilaisten ihmisten kanssa. Politiikka on ennen kaikkea joukkuepeliä, jossa tarvitaan kykyä sovittaa yhteen erilaisia näkemyksiä, mutta myös lujaa tahtoa taistella tärkeiksi kokemiensa asioiden puolesta. Vanhemmillani oli aina muiden töiden ohessa omaa yritystoimintaa. Kotona kasvoin yritteliäisyyteen ja opin arvostamaan ahkeruutta sekä kaikkea työtä.

Isäni toimi energiatekniikan professorina ja yliopistomaailma sekä tiede olivat osa perheen arkea. Suvussani on myös paljon opettajia ja opettajuus on asia, jota olen jo lapsena oppinut kunnioittamaan. Äidiltäni opin ekologisen ajatusmaailman ja arkiliikunnan. Äitini ei käyttänyt autoa jos ei ollut pakko, vaan käveli tai pyöräili aina kun se oli mahdollista. Niin teimme myös me lapset. Se herätti siihen aikaan jopa kummastusta.

Luonto ja muut rakkaat harrastukset

Kouluaikana kaiken huomioni vapaa-ajalla veivät hevoset. Lopetin lopulta myös partioharrastukseni, kun kaikki aika kului tallilla. Rakkaus luontoon ja eläimiin on säilynyt. Vanhimman tyttäreni innostuttua ratsastuksesta olen hieman lämmitellyt vanhaa harrastustani. Olen myös Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen jäsen ja toimin eduskunnan eläinsuojeluryhmässä.

Harrastuksiini kuuluu myös kaikenlainen luonnossa liikkuminen ja erityisesti juokseminen, lukeminen ja ajanvietto perheen sekä ystävien kanssa. Juoksin tänä vuonna ensimmäisen puolimaratonin. Lenkkeily on minulle akkujen lataamista ja arjen luksusta. Juoksu huoltaa kroppaa ja selvittää ajatukset.

Olen myös Helsingin teatterikerhon jäsen ja teatterissa käyn enemmän kuin mielelläni, mutta aivan liian harvoin.

Järjestötoiminta on aina ollut minulle tärkeää. Toimin Muistiliiton varapuheenjohtajana. Olen vannoutunut terveydenedistämisen ja ennaltaehkäisyn puolesta toimija. Minua innoittavat tutkimustulokset, jotka kertovat, että liikunnalla voimme ehkäistä esimerkiksi muistisairauksia sekä useita terveyshaittoja. Olen aktiivinen liikunnallisen elämäntavan edistäjä. Olen mukana myös monessa eduskunnan terveysryhmässä, kuten sydänryhmässä.

Olen jäsen Mannerheimin Lastensuojeluliiton Munkkiniemen paikallisyhdistyksessä. MLL:n yhdistykset tekevät arvokasta työtä lasten ja nuorten hyväksi sekä vanhemmuuden tueksi, ongelmien ennaltaehkäisemiseksi – ja tuovat iloa arkeen.

Toimin Rinnekoti-säätiön hallintoneuvoston puheenjohtajana. Rinnekodin tavoitteena on, että jokainen kehitysvammainen ihminen voi elää omannäköistään hyvää elämää. Rinnekodin lähes 90 vuotta sitten perustanut sisar Hilja Miettinen on henkilö, joka innostaa työssäni ja elämässäni monin tavoin.

Tutustuessani aviomieheeni sain maakrapuna tottua purjehtimiseen, joka on nykyisin koko perheemme rakkain yhteinen kesälomaharrastus. Tulin aikoinaan helposti pahoinvoivaksi lyhyellä automatkallakin, joten elämänmuutos oli suuri. Nykyisin en tiedä mitään parempaa tapaa viettää kesälomaa kuin purjehtiminen. Mieheni Kimin vanhempien 25 vuotta sitten hankkima purjevene Piraija on kuin toinen kotimme. Merellinen luonto on aina yhtä hieno elämys ja Itämeren suojelu on keskeinen mielenkiinnon kohteeni.

Koti ja perhe

Asumme kerrostalossa Munkkiniemessä, jonka parhaita puolia ovat luonnon läheisyys ja sujuvat joukkoliikenneyhteydet. On mukavaa, että ratikka ja meri ovat lähes takapihalla ja lapset voivat kävellä kotoa kouluun. Munkinseudulta löytyvät myös Helsingin parhaat kahvilat ja hyvä kirjasto sekä monet muut palvelut. On miellyttävää asua alueella, jossa lähes kaikki tuntevat toisensa. Olenkin aktiivinen kaupunkikulttuurin ja lähipalveluiden vaalija.

Olen onnellisesti naimisissa Kim Ruokosen kanssa. Kim ja tietenkin meidän kolme lastamme ovat parasta mitä minulle on tapahtunut.

Vaikka työt ja lasten harrastukset täyttävätkin ison osan perheemme arjesta, pyrimme löytämään päivittäin ainakin yhden yhteisen ruokailuhetken perheen kesken. Silloin voimme rauhassa vaihtaa päivän kuulumisia ja jakaa ilot sekä surut. Kim on loistava kokki, mikä on onnenpotku, koska itse olen huonohko ruoanlaittaja. Leipomisessa jo paljon parempi. Leipominen onkin lasten kanssa yhteinen innostuksen kohde.

Työn ja perheen yhteensovittaminen

Työ on minulle aina ollut tärkeää ja suhtautuminen siihen intohimoista. Koen olevani onnekas, kun olen voinut tehdä työtä, jonka koen tärkeäksi. Innostun helposti uusista asioista. Vasta elämänkokemus on tuonut viisautta ja kykyä antaa enemmän tilaa perheelleni ja muulle elämälle. Olen varmasti näin myös parempi päätöksentekijä.

Toimivan arjen perusta ovat kalenteripalaverit mieheni kanssa. Iso apu ja tuki ovat isovanhemmat ja laaja läheisten tukiverkosto.

Olen joskus kuullut jonkun sanovan, että ihminen on onnellinen silloin, kun töihin on mukava mennä ja kun töistä palaa mielellään kotiin. Oli sanoja kuka tahansa, niin oikeaan osui.

Opinnot ja kipinä politiikkaan

Lukion jälkeen valmistuin ensin Helsingin IV-terveydenhuolto-oppilaitoksesta. Olen työskennellyt sekä Suomessa että Ruotsissa, niin sairaanhoitajan kuin röntgenhoitajan tehtävissä. Rahoitin yliopisto-opintoni tekemällä röntgenhoitajan sijaisuuksia ja sairaanhoitajana yövuoroja vanhainkodissa.

Innostus yhteiskunnallisiin asioihin syntyi opiskelujen alkuaikoina ja olin aktiivisesti mukana ainejärjestötoiminnassa.

Terveydenhuollon maisterin tutkinnon suoritin Helsingin yliopistossa lääketieteellisessä tiedekunnassa. Pääaineitani olivat terveydenhuollon johtaminen, hallinto ja tutkimusmenetelmät.

Kipinä politiikkaan syttyi, kun opiskelin toisena yliopistovuotenani vuoden verran Skotlannissa Edinburghin yliopistossa. Palattuani Suomeen liityin Kansallisiin Ylioppilaisiin ja politiikka vei pikkuhiljaa mennessään.

Kokoomus ja työ kansanedustajana

Opiskelijapolitiikka oli monin tavoin politiikan korkeakoulu, mutta suoritin myös varsinaiset yliopisto-opintoni kaiken muun ohella. Toimin kaksi vuotta Kokoomusopiskelijoiden ensimmäisenä naispuheenjohtajana, jonka jälkeen oli valmistumisen aika. Siirryin suoraan eduskuntaan poliittiseksi sihteeriksi. Työskentely Sauli Niinistön puheenjohtaja-aikana kokoomuksen avustajakunnassa on antanut laajan osaamisen eri politiikan osa-alueille.

Olen saanut kansanedustajan työssä tehdä paljon ja olla vastuullisissa tehtävissä. Tällä hetkellä toimin eduskunnan valtiovarainvaliokunnassa, sosiaali- ja terveysvaliokunnassa ja ulkoasiainvaliokunnassa. Olen valtiovarainvaliokunnan kunta- ja terveysjaoston puheenjohtaja sekä sivistys- ja tiedejaoston jäsen. Valtiovarainvaliokunnan tehtävänä on käsitellä valtiontalouden kehykset, valtion talousarvioesitys ja lisätalousarvioesitykset sekä veroja ja muita raha-asioita koskevat lainsäädäntöasiat.

Olen ollut vahvasti vaikuttamassa kokoomuksen suuntaan ja politiikan sisältöön. Kokoomuksen puoluejohdon jäsenenä toimiessani vedin kokoomuksen ohjelmatyötä. Kokoomuksen periaateohjelman valmistelusta vastasin yhdessä silloisen puheenjohtaja Jyrki Kataisen kanssa.

Puoluejohtoon minut valittiin vuonna 1999, eli samana vuonna kun tulin valituksi kansanedustajaksi. Toimin kokoomuksen varapuheenjohtajana aina kesään 2004 asti, jolloin puoluekokous valitsi minut puoluevaltuuston puheenjohtajaksi. Puoluevaltuuston puheenjohtajan tehtävästä jäin pois vuonna 2008.

Opetusministerinä ollessani toimin myös mm. sosiaalipoliittisen ministeriryhmän ja yrittäjyyden politiikkaohjelman jäsenenä.

Toimin kokoomuksen palkansaajavaltuuskunnan puheenjohtajana. Mielestäni hyvän työelämän pitää olla ”jokatyöntekijänoikeus”. Työn tekeminen ja yrittäminen ovat keskeisiä hyvinvoinnin lähteitä niin yksilölle kuin koko yhteiskunnalle.

Innostusta ja tahtoa jatkaa kansanedustajan työtä

Ihmisten hyvinvointi ja puhdas ympäristö kuuluvat päätöksenteossa etusijalle. Helsingin on oltava hyvä paikka asua ja elää kaikenikäisille. Kestävän talouden rinnalle on nostettava elämän laatu. Työstä ja elämästä on voitava myös nauttia. Koen, että velvollisuutemme on jättää maapallo tuleville sukupolville paremmassa kunnossa kun me sen saimme.

Olen innostunut jatkamaan eduskuntatyötä helsinkiläisten edustajana ihmisten paremman arjen puolesta. Siihen tarvitsen sinun tukesi. Kansanedustajan työssä tarvitaan asiantuntemusta ja kykyä, sekä vahvaa tahtoa että uusia avauksia.

Politiikalla ratkaistaan isoja arjen kysymyksiä – joko hyvin tai huonosti. Päättäjien on tunnettava tosiasiat, mutta päätösten on myös tunnuttava oikeilta ja oikeudenmukaisilta. Aina on oikea hetki miettiä, miten asiat voisi tehdä paremmin.

Sari Sarkomaa