Kolumnit 2008

12.12.2008
Lasten on saatava olla lapsia

3.12.2008
Koulukiusaaminen kuriin

12.11.2008
Lasten saatava olla lapsia

16.10.2008
Pop edistää oppimisen iloa ja lasten hyvinvointia

3.10.2008
Välittämistä ei saa ulkoistaa

17.9.2008
Puutarhaunelmia ja ilmastotekoja

12.8.2008
Yhä useampi erityisnuori pääsee koulutukseen

8.8.2008
Kauppojen aukiolon vapauttaminen järkivihreää kaupunkipolitiikkaa

8.8.2008
Ammatillinen erityisopetus vahvistuu

11.7.2008
Selvitysmies arvioimaan aamu- ja iltapäivätoimintaa

8.7.2008
Yliopistouudistuksella lisää toimintamahdollisuuksia

11.6.2008
Haagan liikenneruuhkat kuriin

6.6.2008
Kouluja ei saa jättää yksin

1.6.2008
Koulupudokkaiden synty on ehkäistävä ennakolta

14.5.2008
Parempia perheiden palveluja

7.5.2008
Peruskoulu entistä paremmaksi

25.3.2008
Hallitus sitoutunut vahvistamaan yliopistojen perusrahoitusta

14.3.2008
Alueellisesti ja aloittain vahvemmat korkeakoulut

1.3.2008
Lapset liikkeelle kansallisilla talkoilla

20.2.2008
Maahanmuuttajalasten koulutusta kohennettava

8.2.2008
Hyvinvoiva lapsi oppii ja viihtyy koulussa

6.2.2008
Kielipuolesta monipuolisiin kielivalintoihin

23.1.2008
Nollatoleranssi koulukiusaamiseen

4.1.2008
Innovaatiot eivät synny itsestään


Kolumnit 2007

Kolumni Kaupunki Sanomissa 3.10.2008

Välittämistä ei saa ulkoistaa

Kauhajoen traagiset tapahtumat pysäyttivät meidät suomalaiset. Kohtasimme toisen kerran vuoden sisällä suuren surun. Turvalliseksi kokemaamme kouluyhteisöön kohdistuneet järjettömät väkivallanteot järkyttivät suomalaisten perusturvallisuutta.

Meidän kaikkien ajatukset ja myötätunto ovat varmasti uhrien omaisten ja läheisten luona. Kauhajoen kouluyhteisö ja koko kaupunki tarvitsevat kaiken mahdollisen tuen ja avun.

Viime viikon tiistain aamupäivä jää varmasti ikuisesti meidän kaikkien mieleen. Kun tieto ampumisesta saavutti opetusministeriön, ryhdyimme heti toimeen uhrien sekä kouluyhteisön auttamiseksi. Seuraavana päivänä kävin Kauhajoella yhdessä pääministerin ja peruspalveluministerin kanssa. Halusimme antaa tukemme ja osanottomme sekä varmistaa, että kaikki mahdollinen tehdään. Oli lohduttavaa nähdä yhteisöllisyyden voima ja ihmisten yhteinen työ lähimmäisten auttamiseksi.

On välttämätöntä, että tapahtumien kulkuun johtaneet syyt selvitetään perin pohjin. Ilman selvityksiäkin on täysin selvää, että toimia tarvitaan suomalaisten lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseksi.

On tärkeää, että silloin kun asia mietityttää, siitä on mahdollista puhua kodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa. Tärkeintä on, ettei ketään jätetä yksin pelon ja pahanolon tunteen kanssa. Lapset tarvitsevat läheisten aikuisten aikaa. Olennaisinta on kuunnella ja välittää.

Asioiden huomaaminen varhaisessa vaiheessa on tämän päivän suuria haasteista niin kotona kuin koulussakin. Varmasti me kaikki vanhemmat mietimme ja murehdimme usein, olenko ehtinyt olla riittävästi läsnä ja tiedänkö varmasti miltä lapsestani tuntuu. Rakastavan aikuisen läsnäolo auttaa lasta käsittelemään vaikeitakin asioita, sillä samalla hän voi ymmärtää olevansa itse turvassa. Lapset ja nuoret viestittävät huoliaan ja murheitaan hyvin eri tavalla. Jotta ne varhaiset merkit ja viestit huomaisimme, on meillä oltava aikaa olla lasten kanssa. Lapsen pitää saada mahdollisuus löytää sopiva hetki puhua asioista, jotka mieltä askarruttavat. Asioista niistä vaikeistakin on puhuttava ja löydettävä yhdessä ratkaisuja ennen kuin pienestä kasvaa suuri. Yhtä tärkeää on jakaa elämän iloiset asiat ja kaikki arjen tapahtumat.

Suuri haaste on myös pysyä mukana lasten ja nuorten maailmassa. Internet on yhä suurempi osa monen lapsen elämää. Netistä ei saa tulla vanhempien tai kavereiden korviketta. Yhtä lailla kun kysymme missä lapset ovat ollessaan kavereiden kanssa ulkona, on meidän puhuttava lasten kanssa, missä he ovat netin virtuaalitodellisuudessa. Internet on tätä päivää ja sen käytön oppiminen on osa kasvamista ja oppimista.

Vaikka koulujen opetussuunnitelmissa niin peruskoulussa kuin lukiossa on mediakasvatusta, on siinä vielä varmasti kehittämistä. Tätä työtä teemme kouluissa. Työ ei ole kuitenkaan yksi koulun, sillä vanhemmilla on aina päävastuu lapsista. Lapsen hyvinvointi edellyttää sitä, että vanhemmat ja lähiyhteisön muut aikuiset kuuntelevat ja ovat läsnä, myös verkkomaailmassa. Kavereilla on mittava merkitys, mutta nuoret tarvitsevat aikuisia asettamaan rajoja.

Rakastavaa läsnäoloa ei voi mikään innovaatio koskaan korvata, sillä välittämistä ei voi ulkoistaa. Perheet tarvitsevat tukea tässä kasvatustyössään. Lapsilla pitää olla mahdollisuus olla lapsia ja kasvaa turvallisesti aikuisuuteen. Tähän tarvitaan vanhempia, koulua ja koko lapsen lähiyhteisöä.


Sari Sarkomaa

Opetusministeri (kok)
Kaupunginvaltuutettu