Siirry sisältöön

Kokoomuksen Sarkomaa: Sote-ratkaisulla haetaan suomalaisten parasta ja tasavertaisia palveluja

tiedote 7.11.15
julkaisuvapaa

Kokoomuksen kansanedustaja ja sosiaali- ja terveyspolitiikasta eduskuntaryhmässään vastaava Sari Sarkomaa pitää syntynyttä sote-sopua välttämättömänä vastuunkantona, jotta Suomen historiallisen vaikeassa talous- ja työllisyystilanteessa päästään eteenpäin.

”Kokoomus on sitoutunut siihen, että ihmisille tärkeä sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus tehdään tällä eduskuntakaudella. Sote on kauden keskeisimpiä uudistuksia ja sitä on vietävä päättäväisesti eteenpäin. Huonoon ei ole varaa. Nyt tehty ratkaisu on askel eteenpäin ja antaa puitteen sote-uudistuksen onnistumiseksi, siten että hallitusohjelman tavoitteet terveyserojen kaventamisesta ja laadukkaista ja kustannustehokkaista palveluista toteutuvat”, kansanedustaja alleviivaa.

Kansanedustaja pitää hyvänä, että ratkaisu sisältää yhteisen päätöksen valinnanvapauslainsäädännöstä, jota Sarkomaa on useaan otteeseen esittänyt Suomeen. ”Sote-uudistuksen päätehtävä on vahvistaa peruspalveluja ja valinnanvapauden lisääminen vastaa juuri tähän tavoitteeseen.”

Sarkomaan mukaan ihmiset saavat valita julkisen vallan asettamissa puitteissa itselleen sopivan palvelun ja raha seuraa ihmisen valinnan mukana. Hän alleviivaa, että valinnanvapausmallissa palvelujen järjestämisvastuu kuuluu tiukasti julkiselle vallalle.

Kokoomusedustaja muistuttaa, että terveyserot Suomessa johtuvat siitä, että terveyskeskukseen joutuu jonottamaan usein aivan liian pitkään. Terveyskeskusjonoissa olevat lapsiperheet, eläkeläiset ja työttömät ovat tasa-arvoisen terveyspolitiikan irvikuva. ”Uudistuksessa otetaan käyttöön vaikuttavia uusia keinoja, joilla ripeästi mahdollistetaan tasa-arvoinen pääsy perusterveydenhuollon piiriin”, Sarkomaa sanoo.

”Valinnanvapauslailla korvataan osittain raskasta kilpailuttamismenettelyä ja mahdollistetaan se, että peruspalveluja tuotetaan ihmisen näkökulmasta eikä järjestelmän. Ihmisen oma valinta on inhimillinen ja ketterä tapa vauhdittaa uudistumista ja parempia ihmisiä lähellä olevia palveluja. Uudet innovaatiot syntyvät potilasrajapinnalla. Viisasta on myös muistaa, että ihmiset tekevät palveluiden laadun eli ilman henkilöstön asiantuntemusta sekä sitouttamista ei uudistus onnistu”, Sarkomaa sanoo.

”On päivänselvää, että sote-aluejako ei ole se, mikä on tasavertaisten ja kustannustehokkaasti tuotettujen sosiaali- ja terveyspalveluiden kannalta kestävin. Valittu ratkaisu tuo lisäkertoimia jatkovalmistelulle niin yhdenvertaisten palveluiden kuin perustuslaki- ja hallinnon selkeyden näkökulmasta. Valmistelua jatkettava katse tiukasti paremmissa palveluissa.”

Kokoomusedustaja painottaa, että uusille sote-alueille tulee määritellä tarkat kriteerit, joita niiden on noudatettava. Jos kyky tuottaa laadukkaita ja kustannustehokkaita palveluita ei riitä, on alueen silloin yhdistyttävä toiseen, jotta sillä olisi leveämmät hartiat huolehtia palveluista. Sarkomaan mielestä ratkaisussa on oltava perälautakriteeri, joka tarkoittaa sitä, että suurempiin alueisiin siirrytään asteittain, jos alueiden sote-kantokyky ei riitä.

 

Lisätietoja:
Sari Sarkomaa
050 511 3033