Siirry sisältöön

Hoitajaksi ei kelpaa kuka tahansa – kansalliset soveltuvuuskokeet alalle

Tiedote 1.2.2017

Julkaisuvapaa heti

Sarkomaa: hoitajaksi ei kelpaa kuka tahansa - kansalliset soveltuvuuskokeet alalle

Kansanedustaja, terveydenhuollonmaisteri Sari Sarkomaa pitää välttämättömänä, että sosiaali- ja terveysalan koulutukseen kehitetään kansalliset ja yhteismitalliset soveltuvuuskokeet. Sosiaali- ja terveysalan (2.aste ja AMK) opiskelijavalinnoissa tulee kiinnittää huomiota alan ammatinharjoittamisen edellytyksiin.

Sarkomaa vetoaa, että pitkään esillä olleeseen epäkohtaan on saatava kunnollinen korjausliike. Sarkomaa toivoo, että opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen ottaisi asiasta kopin. JHL, OAJ, SuPer ja Tehy ovat luovuttaneet ministerille vetoomuksen, jossa vaaditaan, että ammatillisen koulutuksen reformin ja sote-uudistuksen yhteydessä säädetään SORA-opintoihin pakolliset soveltuvuuskokeet.

Opetushallitus voisi vastata uusien, näyttöön perustuvien, nykyteknologiaa hyödyntävien soveltuvuustestien kehittämisestä.

- Sosiaali- ja terveysalalla potilas- ja asiakasturvallisuus on tärkeä osa korkealaatuisia palveluita, sillä niissä ollaan välittömässä vastuussa ihmisen terveydestä ja turvallisuudesta. Alalle hakeutuvien soveltuvuus tulee siksi arvioida ja testata jo ennen opintojen alkamista, sanoo Sarkomaa.

Valviraan tulleet valvontailmoitukset terveydenhuollon ammattihenkilöistä ja päätökset ammatinharjoittamisoikeuden rajoittamisesta tai kieltämisestä ovat lisääntyneet 2000-luvulla. Esimerkiksi joka vuosi lähihoitajaksi opiskelevista 2000 keskeyttää opintonsa.

Koulutuksen järjestäjien käytössä olevat keinot (ns. SORA-lainsäädäntö) puuttua soveltumattomuuteen ovat osoittautuneet toimimattomiksi ja järjestelmä raskaaksi. Sarkomaasta on tärkeää, että kynnystä arvioida opiskelijan soveltuvuutta alalle madalletaan ja keinoja puuttua myös opintojen aikana esille tulevaan soveltumattomuuteen lisätään. Liitot esittävät nykyistä matalampaa kynnystä myös päihdeseulan käyttöönotolle.

Sarkomaa kirittää ministeriä arvioimaan nykyisen SORA-lainsäädännön ja tuomaan uudistetun lain eduskunnan käsittelyyn.

SORA-tutkinnoiksi kutsutaan valtioneuvoston asetuksissa (811/1998, 16 §; 812/1998, 8 §) määriteltyjä ammatillisia perustutkintoja sekä tiettyjä ammatti- ja erikoisammattitutkintoja, joihin sovelletaan opiskeluoikeuden peruuttamista koskevia säännöksiä. Myös tutkintokohtaiset terveydentilavaatimukset koskevat edellä mainituissa asetuksissa määritettyjä tutkintoja.

Sarkomaa jätti 31.1.2017 kirjallisen kysymyksen opiskelijoiden valtakunnallisista ja yhteismitallisista soveltuvuuskokeista SORA-tutkinnoissa.

Lisätietoja:

Sari Sarkomaa

Puh. 050 511 3033