Siirry sisältöön

Valinnanvapausmalli parantaa paljon palveluita käyttävien asemaa

Tiedote 4.2.2017

Vapaa julkaistavaksi

Kokoomuksen Sarkomaa ja Lauslahti: Valinnanvapausmalli parantaa paljon palveluita käyttävien asemaa

Kokoomuskaksikko iloitsee, että kokoomuksen tavoite tuoda erityisen paljon palveluja käyttäville, kuten vammaisille ja vanhuksille, henkilökohtainen budjetti sisältyy lausunnolle lähteneeseen valinnanvapauslakiin. Kansanedustajat alleviivaavat, että valinnanvapaus koskee kaikkia. Henkilökohtainen budjetointi mahdollistaa asiakkaan valinnanvapauden laajemmassa merkityksessä̈ kuin vain palvelun tuottajan valintana.

”Mahdollisuudet vaikuttaa omiin palveluihin kasvavat kaikilla lompakon paksuudesta riippumatta. Mahdollisuus valita ei ole valikoivaa”, toteavat kansanedustajat.

Henkilökohtainen budjetti on sitoumus, joka kattaa henkilön tarvitsemien palvelujen kokonaisuuden kustannukset. Henkilökohtainen budjetti lähtee ihmisen avun ja palvelujen tarpeen tunnistamisesta, jonka pohjalta suunnitellaan yhdessä sopiva palvelukokonaisuus.  Henkilökohtainen budjetti on tarkoitus ottaa käyttöön paljon palveluja tarvitsevien kohdalla, kuten vammaiset ja ikääntyneet, joilla ei nykyisin ole riittävää mahdollisuutta olla osallisena palvelujen valitsemisessa tai niiden kehittämisessä.

”Henkilökohtaisella budjetilla vahvistetaan käyttäjän ja hänen läheisten osallisuutta ja itsemääräämisoikeutta ja palveluiden pitkäjänteisyys turvataan”, kertoo Sari Sarkomaa.

Väitteet erityisryhmien putoamisesta pois valinnanvapauden piiristä kummastuttavat kokoomusedustajia. Erityisryhmien asema paranee huomattavasti valinnanvapauden myötä. Henkilökohtainen budjetti on käytössä useissa maissa ja se parantaa tutkitusti vaikutusmahdollisuuksia ja kustannustehokkaan palvelujen räätälöinnin ihmiselle.

”Henkilökohtainen budjetti on suunniteltu nimenomaan erityistä tukea tarvitseville. Valita ei ole pakko, mutta siihen on taattu aina mahdollisuus. Vihdoin ikääntyneet ja vammaiset voivat itse valita palvelunsa virkamiehen sijaan”, iloitsee Sanna Lauslahti.

Kokoomuksen vauhdittama henkilökohtainen budjetti laajentaa keinovalikoimaa parantaa ihmisten palveluja ja tuo inhimillisen vaihtoehdon kilpailutukselle. Palvelujen yksilöllinen räätälöinti turvaa asiakkaiden valinnanvapauden toteutumista ja edistää yrittäjyyttä niillä alueilla, joilla sote-palvelujen valikoima on niukka.

”Yhdenvertaisuus toteutuu juuri siten, että ihminen pääsee osalliseksi hänelle kuuluvien palvelujen ja avun valintaa. Ne ovat suuria asioita elämässä”, päättävät kansanedustajat.

 

Lisätietoja:

Sari Sarkomaa

050 511 3033

Sanna Lauslahti

050 512 2380