Siirry sisältöön

Vene- ja moottoripyöräverojen kuoppaaminen koko Suomen etu

Tiedote 14.2.2017

Julkaisuvapaa heti

Sarkomaa: Vene- ja moottoripyöräverojen kuoppaaminen koko Suomen etu 

Kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa pitää hallituspuolueiden ryhmän puheenjohtajien tuoreita pohdintoja liittyen ns. vene-ja moottoripyöräverosta luopumiseen viisaina ja järjen voittona.

- Molempien verojen tuottoarviot ovat höttöpohjalla. Verojen ongelmallisuutta lisäävät niiden vaikutukset työllisyyteen ja alan elinkeinoihin, mikä voisi merkitä kokonaisuutena valtion verotuottojen pienentymistä. Toivon, että ns. vene-ja moottoripyöräveroesitykset saadaan pian pois päiväjärjestyksestä ja voimme keskittyä olennaiseen eli työllisyyden edistämistoimiin, summaa Sarkomaa.

Sarkomaa ihmettelee puheita siitä, että venevero olisi ongelmattomampi kuin moottoripyörävero. Näin ei missään nimessä ole. Valtiovarainministerin sanoihin on helppo yhtyä. Petteri Orpon (kok.) mukaan vene- ja moottoripyöräverot kuuluvat samaan pakettiin. Kokoomuksen ryhmälle on alusta asti ollut selvää esitysten moninaiset ongelmat.

Sarkomaa on erityisen vahvasti nostanut esille kaavaillun veneveron valuvikoja sekä vaikutuksia järvi -ja meripelastus sekä vapaaehtoistoimintaan. Kun venevero on selvästi haitallinen, niin on siitä luopuminen ihan kaikkien suomalaisten etu.

Veneveroesitys koskee myös pelastustoimintaan ja öljyntorjuntaan käytettäviä veneitä. Tämä tarkoittaa pelastuslaitosten veneitä, sopimuspalokuntien ja muiden pelastustoimintaan osallistuvien yhteisöjen, kuten Meripelastusseuran veneitä. Esimerkiksi Meripelastusseuran toimesta pelastetaan vuosittain noin 30-50 henkilöä. Pelastustoiminnan hankaloittaminen tai supistaminen uudella verolla ei ole järkevää. Sisäministeriökin on lausunnossaan tiukasti lausunut veron haitallisista vaikutuksista pelastustoimintaan ja sitä kautta turvallisuutemme.

Suomessa veneilyn koulutus on pääosin yleishyödyllisten yhteisöjen kuten meripartion, navigaatio-, purjehdus- ja veneilyseurojen tuottamaa. Se, että esimerkiksi meripartiotoimintaa verotettaisiin, kuvaa esityksen ongelmallisuutta. Vapaaehtoistoimintaa pitäisi jo hallitusohjelmankin mukaan edistää, ei kurittaa.

Lisätietoja:

Sari Sarkomaa

050 511 3033