Siirry sisältöön

Vetoomus ikääntyneiden kuntoutuksen puolesta

Karanteeni ikääntyneiden suojelemiseksi tuo uusia terveysriskejä, jotka voivat olla eristymisen pitkittyessä jopa koronariskejä suurempia. Sosiaaliseen eristäytymiseen, ​liikkumattomuuteen ja yksinäisyyteen liittyy lisääntynyt haurastumisen ja toiminnanvajeiden riski. Yksinäisyys lisää riskiä kognition heikkenemiselle sekä muistisairauden etenemisen nopeutumiselle. Psyykkisen stressin lisäksi myös vähentynyt fyysinen aktiivisuus heikentää terveyden tilaa ja toimintakykyä.

Hyväkuntoisten ikääntyneiden itsenäinen liikkuminen ja toimiminen tulisi mahdollistaa ja sitä tulisi tukea. Heikommassa asemassa oleville tulisi varmistaa riittävät toimintakykyä tukevat palvelut tarvittaessa uusia keinoja kehittämällä. Ikääntyvien kuntoutuspalveluiden tarjonta oli jo ennen koronaa riittämätöntä tarpeeseen nähden. Nyt Suomi tarvitsee etenemissuunnitelman, kuinka tuemme sekä kotona asuvia että ympärivuorokautisten palvelujen piiriin kuuluvia ikääntyneitä rajoitteista huolimatta ja rajoitteiden purkamisen jälkeen. Liitteessä on konkreettisia ratkaisuehdotuksia ikääntyneiden toimintakyvyn tukemiseksi.

Nyt on ERITYINEN aika toimia, kerätä luovia ideoita ja käyttää olemassa olevia tutkittuja kuntoutusmalleja ikääntyneiden toimintakyvyn tukemiseksi. Vetoamme päättäjiin, eläkeläisiä ei saa suojella hengiltä!

Kunnioittavin terveisin,

Ikääntyneiden kuntoutuksen verkoston puolesta,

Satu Niskanen ja Tiina Huusko

Ikääntyneiden kuntoutuksen verkosto on kansanedustajien, lääkäreiden, tutkijoiden ja muiden kuntoutuksen asiantuntijoiden sekä organisaatioiden epävirallinen verkosto, jonka tavoitteena on kehittää ikääntyneiden kuntoutusta Suomessa.