fbpx Siirry sisältöön

Kokoomusedustajat: Hallituksen turvattava kotihoidon palvelut tuomalla vanhuspalvelulain kokonaisuudistus heti syksyllä eduskuntaan

Tiedote 27.6.2020
Julkaisuvapaa heti

Kokoomuksen kansanedustajat Mia Laiho, Sari Sarkomaa ja Anna-Kaisa Ikonen vaativat hallitusta antamaan viipymättä eduskunnan käsiteltäväksi vanhuspalvelulain kokonaisuudistuksen ja toimet kotihoidon heikentymisen estämiseksi. Eduskunta äänesti tällä viikolla ympärivuorokautisen hoivan hoitajamitoituksesta. Kokoomusedustajien mukaan hoitajamitoitus jättää huomiotta yli puolet hoivaa tarvitsevista ikääntyneistä ja jopa heikentää heidän tarvitsemiaan kotihoidon palveluita.

”Kokoomus on tyytyväinen siihen, että hoitajia lisätään ympärivuorokautiseen hoivaan. Samaan aikaan esitämme vakavan huolen siitä, että hallitus ei ole huomioinut kotihoidon tarpeita lainkaan. Hallituksen esittämä mitoitus vaatii 4400 hoitajan lisäämistä pelkästään ympärivuorokautiseen hoivaan. Kun hoitajia ei ole, heitä joudutaan siirtämään kotihoidosta ja vammaispalveluista. Milloin hallitus tuo suunnitelman ja toimet sen varmistamiseksi, että tämä vakava riski vältetään?”, sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Mia Laiho sanoo.

”Asiantuntijoiden ja hallituksen oman esityksen perusteluissa on arvioitu hoitajamitoitusesityksen heikentävän kotihoidon vanhusten asemaa. Kun vain ympärivuorokautisen hoivan hoitajamäärää säännellään lailla, on todennäköistä, että kotihoidon jo ennestään huutava hoitajapula syvenee. Pidän erittäin kovana ja kylmänä politiikkana, että hallitus ei ole esittänyt yhtään toimea kotihoidon vanhusten tilanteen helpottamiseksi. On ymmärrettävä, että kotihoidossa on paljon palveluja tarvitsevia, kovin heikkokuntoisia ja usein muistisairaita ihmisistä. Myös arvokasta mutta usein hyvin raskasta omaishoitajan työtä tekevät omaishoitajat tarvitsevat apua ja tukea. Kokoomus ei hyväksy hallituksen kotihoidon vanhuksia syrjivää linjaa”, kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Sari Sarkomaa sanoo.

”Kokoomus kantaa vastuuta kaikista vanhuksista ja on esittänyt vaihtoehdon, jossa hoitajia lisättäisiin jo nyt niin ympärivuorokautiseen hoivaan kuin kotihoitoon ja omaishoitajien tueksi”, edustajat sanovat.

Kokoomus esitti ympärivuorokautisen hoivan hoitajamitoitusta koskevaan lakiin lausumaa, jolla hallitusta olisi vaadittu varmistamaan, että kotihoidon tilanne ei heikkene. Myös vanhuspalvelulain kokonaisuudistuksen tuomista eduskunnan käsittelyyn vaadittiin lausumalla. Hallituspuolueet äänestivät lausumia vastaan 26.6. eduskunnan täysistunnossa.

”Esitetyillä lausumilla olisi paikattu hallituksen hoitajamitoituslakiin jättämiä epäkohtia ja varmistettu, että jokaisen hoivaa tarvitsevan ikääntyneen palvelut turvataan. Hoitajamitoituksen rahoitukselta puuttuu pohja ja hoitajia ei ole riittävästi. Nämä vakavat puutteet vaarantavat koko vanhuspalveluiden kokonaisuuden toimivuuden. On huolestuttavaa, että hallituspuolueet ovat sulkeneet silmänsä näiltä puutteilta. Eilinen päätös tuo helpotusta, mutta ei riitä yksin korjaamaan vanhustenhuollon epäkohtia. Jatkossa katse on käännettävä kotihoitoon. Lisäksi keskusteluun on otettava henkilöstöresurssien ohella myös hoivan laatutekijät ja toimintakulttuuri; se, miten vanhus arjessa kohdataan”, kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Anna-Kaisa Ikonen sanoo.

”Täysin auki oleva kysymys on, miten hallitus aikoo rahoittaa hoitajamitoitusesityksensä ja lisähoitajat kotihoitoon? Ja miten omaishoitajien ja heidän läheistensä tilannetta aiotaan kohentaa? Eduskunta ja Suomi odottavat hallitukselta rehellisiä vastauksia ja ripeitä toimia. Esitykset on tuotava eduskuntaan heti syksyllä. Budjettiriihessä on osoitettava niin hoitajamitoituksesta kuin kotipalveluista ja omaishoidosta puuttuvat määrärahat”, edustajat sanovat.

Lisätietoja:

Mia Laiho, p. 050 433 6461
Sari Sarkomaa, p. 050 511 3033
Anna-Kaisa Ikonen, p. 09 432 3062

Follow by Email
Facebook
LinkedIn
Instagram