Siirry sisältöön

Sarkomaa: Kotitalousvähennys myös ihmisen remontoinnista

tiedote 17.4.

julkaisuvapaa

Kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa muistuttaa ehdotuksestaan lisätä kuntoutus kotitalousvähennyksen piiriin. Ikääntyvälle väestöllemme viisasta luoda lisäkannusteita ja -mahdollisuuksia fyysisen kunnon ylläpitämiseen niin, että toimintakyky pysyisi yllä ja kotona voisi asua mahdollisimman pitkään. Mitä iäkkäämpi ihminen sitä todennäköisemmin hän tarvitsee tukea ja ohjausta liikuntaansa ja toimintakykynsä ylläpitämiseen.

Sarkomaan mukaan kotitalousvähennys tulisi laajentaa koskemaan ainakin lääkinnällistä kuntoutusta, jota tuottavat toimiluvalla toimivat fysioterapia- ja toimintaterapiayritykset, sekä ammatinharjoittajayrittäjät. Kotitalousvähennyksen voisi tehdä myös ikääntyneen aikuiset lapset, jos nämä ostavat kuntoutuskäyntejä vanhemmilleen.

Ikääntyneet käyvät usein terveyskeskuslääkärillä vain hakemassa lähetettä fysioterapiaan. Kotitalousvähennys ei edellytä sairautta eikä lääkärissä käyntiä, joten ikääntyneiden terveyskeskuskäyntien väheneminen pienentää kuntien terveydenhuollon kustannuksia. Mikä tärkeintä, kotitalousvähennys kannustaisi ennaltaehkäisevään kuntoutukseen, joka on aina tuloksellisintakin. Liikunta ja kuntoutus ovat niin ikäihmisille kuin kaikenikäisille paras ennaltaehkäisevä lääke. Kotitalousvähennyksestä hyötyisivät myös yli 65-vuotiaat vaikeavammaiset, jotka ovat tippuneet Kelan maksaman kuntoutuksen piiristä.

”Toimenpide toisi säästövaikutuksia ja edistäisi ikäihmisten elämänlaatua. Ikääntyneiden ja vajaakuntoisten kotona selviytymisen tukemisella voidaan siirtää kallista laitoshoitoa ja muiden palveluiden sekä lääkkeiden tarvetta. Vähennys myös loisi uusia työpaikkoja, kitkisi harmaata taloutta ja kannustaisi yrittäjyyteen”, Sarkomaa alleviivaa.

Lisätietoja:

Sari Sarkomaa

050 511 3033