Siirry sisältöön

Erikoislukioita ei saa kampata!

On ollut koko Suomen etu, että maassamme on tähän saakka ollut mahdollista hankkia esimerkiksi aktiiviurheilu-uran ohella yleissivistävä tutkinto. Tällä hetkellä urheilulukioiden ja muiden erikoislukioiden tulevaisuus on vaakalaudalla. Opetusministeriössä on esitetty erikoislukioiden mittavaa rahoituksen pienentämisestä. Tämän lisäksi koulutuksen järjestäjälle myönnettävä valtionosuusrahoitus on tarkoitus laskea enintään kolmeen vuoteen.

Näillä toimilla erikoislukiot joutuvat tuplaleikkausten kohteeksi. On muistettava, että noin puolet esimerkiksi urheilulukioissa opiskelevista nuorista suorittaa opinnot neljässä vuodessa. Vaikka tavoite opintoaikojen ripeyttämisestä on oikea, tarvitaan siihen myös joustoja. Emmehän halua palata maailmaan, jossa esimerkiksi aktiiviurheilu estää nuoren kouluttautumisen.

Maamme erikoislukiot ovat Suomelle monin tavoin tärkeitä. Erityisen koulutustehtävän saaneista eli erikoislukioista valmistuvien opiskelijoiden merkitys kansallisen kulttuuri- ja urheiluelämän sekä maamme kansainvälisen menestymisen urheilun, taiteen ja tieteen kannalta on merkittävä. Esimerkiksi Sotshin Olympialaisissa Suomen joukkueen 102 urheilijasta 52 olivat joko urheilulukioiden nykyisiä tai entisiä opiskelijoita.

On valitettavaa, että tuhannet lukioihin pyrkivät, siellä opiskelevat ja erikoislukioiden henkilökunta elävät tällä hetkellä suuressa epävarmuudessa. Opetusministerin tulisi ryhtyä viipymättä toimiin asian ratkaisemiseksi ja vakuuttaa, että erikoislukiot säilyvät. Eduskunnan valtiovarainvaliokunnassa olemme asiassa kuulleet asiantuntijoita. Viesti ministerille on selvä: erityislukioiden toiminta on turvattava.

Nuoret ovat erilaisia ja tarvitsevat myös erilaisia vaihtoehtoja. Heille tulee suoda mahdollisuus yleissivistävän koulutuksen ohella toteuttaa intohimoaan ja erityisosaamistaan. Erikoislukioilla on merkittävä roolinsa myös nuorten syrjäytymisen ehkäisyssä. Suomella ei ole varaa menettää yhtään lahjakasta huippuosaajaa eikä meidän tule sulkea yhtään nuorta pois erityisosaamisensa ääreltä.

Maamme valttikortti on tulevaisuudessakin korkeatasoinen ja monipuolinen osaaminen. Suomen kilpailukyvyn ja hyvinvoinnin vuoksi emme saa antaa erikoislukioverkkomme rapautua.

Sari Sarkomaa

kansanedustaja

www.sarisarkomaa.fi