Siirry sisältöön

Sarkomaa: Budjettiriihestä potkua opettajankoulutuksen kehittämiseen

Tiedote 31.7.

julkaisuvapaa

Kokoomuksen kansanedustaja ja opetushallituksen johtokunnan puheenjohtaja Sari Sarkomaan mielestä Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen osuu naulan kantaan ehdottaessaan opettajankoulutuksen kansallista kehittämisohjelmaa.

Sarkomaa ehdottaa, että hallitus tekee asiasta päätökset syksyn budjettiriihessä. Kansanedustaja muistuttaa, että pääministeri Stubbin (kok) hallitusohjelmassa on luvattu vahvistaa toimia, joilla parannetaan perusopetuksen laatua ja pysäytetään havaittu oppimistulosten lasku. Hallitus on sitoutunut sopimaan konkreettisista toimista syksyn budjettiriihessä. Sarkomaan mielestä opettajankoulutuksen kehittämiseen tähtäävät toimet sopivat kuin nenä päähän osaksi tätä kokonaisuutta.

”Maailman parhaita opettajia ei voida pitää itsestäänselvyytenä vaan opettajankoulutusta on jatkuvasti kehitettävä. Nyt on oikea aika ottaa siinä ratkaiseva askel. Mikä olisikaan Suomen kannalta viisaampaa kuin huolehtia opettajiemme osaamisesta?”, Sarkomaa kysyy.

Edustaja painottaa Luukkaisen tavoin tarvetta päivittää opettajien tieto- ja viestintäteknologian opetustaidot. Myös valmiuksia kohdata ja opettaa moninaisia ja monikulttuurisia oppilasryhmiä on lisättävä.

Sarkomaa on vakavasti huolissaan hallituksen kaavailuista osana rakennepoliittisen ohjelman toimeenpanoa leikata 42 me OKM:n hallinnonalalta kelpoisuuksia väljentämällä: ”Eduskunnan valtiovarainvaliokunnassa esitimme aiheesta vahvan huolen kirjaamalla kehysmietintöön:” Valiokunta kantaa myös vakavaa huolta opetta­jien kelpoisuusvaatimusten väljentämisen vai­kutuksesta opetuksen laatuun”, Sarkomaa muistuttaa.

Kansanedustaja korostaa valiokunnan kirjanneen mietintöön vaateen myös koulutuksen laadusta: "Valiokunta pitää sik­si välttämättömänä, että hallitus arvioi meneillään olevien uudistus­ten vaikutukset perusteellisesti ennen hallituk­sen esitysten antamista tai muiden päätösten te­koa. Tarvittaessa on myös oltava valmiutta luo­pua suunnitelluista uudistuksista tai muuttaa nii­den sisältöä, mikäli niillä arvioidaan olevan merkittäviä haittavaikutuksia koulutuksen laa­tuun tai koulutukselliseen tasa-arvoon.”

Sarkomaan mielestä hallituksen on syytä selkeästi sitoutua opettajien koulutustasosta ja pätevyyksistä kiinnipitämiseen. ”Suomen menestys on ollut se, että meillä on korkeasti koulutut opettajat ja tästä meillä ei ole varaa tinkiä”, kansanedustaja varoittaa.

Lisätietoja:

Sari Sarkomaa

+358 50 5113033

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.