Siirry sisältöön

Sarkomaa: Suomella ei olisi varaa lannistaa korkeakoulutettuja eläkeratkaisulla

tiedote 4.10.

Kokoomuksen kansanedustaja ja puolueensa palkansaajavaltuuskunnan puheenjohtaja Sari Sarkomaa on huolissaan eläkeratkaisun vaikutuksista korkeasti koulutettujen asemaan. Kansanedustaja nostaa esille erityisesti huolen sellaisilta aloilta, joilla pitkästä koulutuksesta huolimatta palkkataso jää usein alle palkkojen keskitason. Tällaisia ammattiryhmiä ovat esimerkiksi sosiaalityöntekijät, lastentarhanopettajat sekä terveydenhuollon koulutettu hoitohenkilöstö.

 
"Eläkeratkaisun jatkovalmistelussa ei voida sulkea silmiä tältä huolelta. Ratkaisu ei riittävästi huomioi yliopisto- ja ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneiden työuraa, joka pitkän koulutuksen vuoksi alkaa yleensä vasta lähempänä 30 ikävuotta verrattuna esimerkiksi teollisuuden ammattilaiseen, joka saattaa aloittaa uransa jo alle 20-vuotiaana. Naisvaltaisilla aloilla myös perhevapaat syövät eläkekarttumaa, joten tässä on iso epäkohta", Sarkomaa toteaa.

 
Kansanedustajan mielestä olisi viisasta hioa eläkeratkaisua siten, että korkeakoulutettujenkin asemaan löydettäisiin ratkaisu. Sarkomaan mielestä jatkovalmistelussa on välttämätön etsiä ratkaisua myös 60-70-luvuilla syntyneiden, ns. eläkeratkaisun väliinputoajien asemaan.

 

"Suomen kannalta olisi tuhoisaa, jos koulutuksen arvostusta ja kannusteita vähennettäisiin. Koulutukseen kannusteiden vähentäminen ja samanaikaiset koulutussektorin säästöt eivät ole toivottuja askelia maamme hyvinvointiyhteiskunnan rakentamiseksi. Näen tässä vaaran, että Suomen strateginen painopiste siirtyy pois koulutuksesta. Vaikka maailma muuttuu vauhdilla, niin yksi asia ei muutu ja se on, että Suomi pärjää vain koulutuksella ja osaamisella", Sarkomaa summaa.

 

Lisätietoja:

Sari Sarkomaa

puh. 050 511 3033

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.