Siirry sisältöön

Sarkomaa: Sote vedettävä maaliin mutta huonoon ei ole varaa

tiedote 30.10.
julkaisuvapaa heti

 
Kokoomuksen kansanedustaja, valtiovarainvaliokunnan kunta ja -terveysjaoston puheenjohtaja Sari Sarkomaa varoittaa sote-uudistuksen lykkääntymisen vaaroista. Sote-lain valmisteluun tarvitaan jäähdyttelyn sijaan kiihdyttelyä. Usean eduskuntakauden junnaaminen ja epävarmuudessa eläminen on hyvin vahingollista koko sote-järjestelmän kehittämiselle ja alalla työskenteleville puhumattakaan jonoissa apua odottaville ihmisille.

"Sote- lain valmistelun tarvitaan ripeä ja laadukas loppukiri, jotta tämä eduskunta ehtii lain kunnolla käsittelemään. Huonoon ei kuitenkaan ole varaa", Sarkomaa toteaa.

Lain valmistelun loppukirin perusta on Sarkomaan mukaan oltava siinä, että pidetään tiukasti kiinni puolueiden puheenjohtajien sopimuksesta.

”Täysin selvää on, että julkinen valta kantaa päävastuun tulevaisuudessakin ja että parempien palveluiden tavoitteet saavutetaan, kun mahdollistetaan nykyistä parempi kumppanuus järjestöjen ja yritysten kanssa”, kansanedustaja sanoo ja peräänkuuluttaa järjestöjen roolin tunnistamista selkeästi lain pykäliin. Ei riitä, että järjestöt muistetaan vain juhlapuheissa.

Sarkomaa muistuttaa, että THL on sote- ennakkoarvioinnissaan kiinnittänyt huomiota, että, järjestämislain luonnoksesta puuttuu keskeisiä taloudellisuutta ja tuottavuutta edistäviä elementtejä.

"Sote- lailla ei ole asiaa eduskuntaan ennen kuin kunnollinen vaikutustenarviointi on tehty ja on todettu, että esitys täyttää asetetut vaateet. Eduskunta on lausumassaan edellyttänyt, että sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksen taloudelliset vaikutukset arvioidaan analyyttisesti kaikkien toimenpiteiden osalta ja että uudistus luo edellytyksiä kestävyysvajeen supistamiselle", Sarkomaa linjaa.

Sote- järjestämislaista on edustajan mukaan viisasta tehdä uudistuksen mahdollistava ja asetettuihin tavoitteisiin kannusteita sisältävä puitelaki eikä haukata kerralla liian suurta palaa. Seuraava askel on sote -rahoitusuudistus. Se on iso mahdollisuus nostaa ihminen keskiöön ja lisätä valinnanvapautta ja luoda lisäkannusteita tehdä samalla rahalla enemmän ja parempaa. Sarkomaa muistuttaa johtamansa jaoston Ruotsin matkalta tuliaisena vuonna 2012 tuomastaan raha seuraa ihmistä -mallista ja ehdotuksestaan tehdä siitä Suomeen peruspalvelut paremmaksi -malli.

"Minkä taakseen jättää, sen edestään sen edestään löytää. Sote-ratkaisua yritettiin jo viime eduskuntakaudella ja tässä ollaan. Olennaista on nyt, että hallituksen toimesta huolehditaan, että sote-lakivalmistelussa on kaikki tarvittavat voimavarat, etteivät muut asiat vie voimia asian laadukkaalta loppukiriltä. Nyt on istuttava alas ja urakoitava kunnes valkoinen savu nousee", Sarkomaa päättää.

 

Lisätietoja:

Sari Sarkomaa
kansanedustaja
valtiovarainvaliokunnan kunta- ja terveysjaoston puheenjohtaja
050 511 3033

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.