Siirry sisältöön

Sarkomaa: Omaishoitajien terveystarkastukset tukemaan jaksamista

tiedote 6.11.2014
julkaisuvapaa heti

Kokoomuksen kansanedustaja ja valtiovarainvaliokunnan kunta- ja terveysjaoston puheenjohtaja Sari Sarkomaa tervehtii ilolla peruspalveluministeri Susanna Huovisen tuoretta kannanottoa omaishoitajien tukipalveluiden kehittämistyön jatkamisesta ja omaishoitajien terveystarkastusten käyttöön ottamisesta.

Sarkomaa kirittää hallitusta viemään esitystä omaishoitajien säännöllisistä terveystarkastuksista ripeästi eteenpäin. Se on tärkeä askel omaishoitajien jaksamisen ja hyvinvoinnin sekä terveyden edistämisessä. Samalla Sarkomaa kirittää omaishoidon kehittämisohjelman valmistelua. Toimia tarvitaan omaishoitajien aseman vahvistamiseksi, yhdenvertaisuuden takaamiseksi sekä jaksamisen tukemiseen.

Sarkomaa muistuttaa, että väestön ikääntyessä ja muistisairaiden määrän kasvaessa äärimmäisen tärkeää huolehtia kotona asumisen edellytyksistä, jotta kotihoito ensisijaisena vaihtoehtona olisi laadukkaasti ja turvallisesti mahdollista. Nykyisessä tilanteessa, jossa laitoshoidon osuuden vähentämistä tavoitellaan, tarvitaan kiireellisesti konkreettisia ja vaikuttavia tukimuotoja ja palveluita, sekä erilaisia asumisvaihtoehtoja, jotta laitoshoidolle on aitoja vaihtoehtoja. Läheisistään hoitavasta on myös pidettävä huolta.

”Omaishoito on läheisestään huolehtivalle aina sydämen asia, vaikka se on usein vaativaa ja raskasta. Kun omaistaan hoitaa yötä päivää, on äärimmäisen tärkeää, että välillä on tilaisuus pysähtyä ja kerrankin joku kysyy, miten itse voi. Säännöllisellä terveystarkastuksella on iso merkitys ennaltaehkäisevänä, toimintakykyä ja terveyttä edistävänä toimena”, Sarkomaa toteaa. Kansanedustajan mielestä omaishoitajan väsyminen on havaittava ajoissa.

"Omaishoitoa koske¬vien lainsäädäntöuudistusten valmistelu on syytä aloittaa. Elli Aaltosen johtaman työn tuloksena tehty Kansallinen omaishoidon kehittämisohjelma antaa työhön hyvän perustan. Jatkossa myös sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten koulutuksessa tulisi huomioida paremmin omaishoitajiin liittyvät kysymykset”, Sarkomaa summaa.

”Suomessa on jo pitkään arvostettu ja kehitetty omaishoitoa, eikä suotta. Omaiset ovat korvaamattomassa asemassa apua tarvitseville läheisilleen: vanhuksille, vammaisille ja pitkäaikaissairaille. Samalla omaishoidon tuen on arvioitu vähentävän julkisia palvelumenoja n. 1,3 miljardia euroa vuodessa. Omaishoidon kehittäminen on paitsi inhimillistä, myös taloudellisesti perusteltua”, kansanedustaja sanoo.
Lisätietoja:
Sari Sarkomaa
050 511 3033

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.