Siirry sisältöön

Sarkomaa: Kuka hoitaisi apua tarvitsevan vanhuksen hampaat?

tiedote 20.11.
julkaisuvapaa

Kokoomuksen kansanedustaja ja valtiovarainvaliokunnan kunta- ja terveysjaoston puheenjohtaja Sari Sarkomaa esittää huolensa vanhusten suunterveydestä ja kysyy kuka hoitaisi vanhuksen hampaat. Sarkomaa puhui aiheesta tänään Suun Terveydenhuollon Ammattiliitto STAL ry:n järjestämässä Suun Terveys 2014 –koulutustapahtumassa suuhygienisteille ja hammashoitajille.

”Kun hampaiden hoitaminen ei enää suju, tarvitaan läheisen tai hoitajan apua. Tutkitusti suun sairaudet ovat iäkkäillä yleisiä ja omahoidon toteutuminen usein puutteellista. Suun infektiot ja sairaudet ovat iso terveysriski”, kansanedustaja totesi.

Sarkomaa kirittää sosiaali- ja terveysministeriötä tekemään valtakunnalliset suositukset suun terveysneuvonnan ja ohjauksen sisällöstä iäkkäille ihmisille. Kansanedustajan mukaan nyt olisi huomioitava erityisesti riskiryhmien tunnistaminen: ”Yleisesti ottaen yli 80 –vuotiaita voitaisiin ajatella omana erityisryhmänään ja lisätä heidät esim. kutsujärjestelmän piiriin, kuten vaikkapa myös muistisairaat.”

”Vanhusten hammashuollon taso vaihtelee kuntien välillä todella paljon, vaikka jokaisella on oikeus puhtaaseen suuhun. Perushoidon tulee olla jokapäiväistä. Ikäihmisten palvelutarpeiden selvittämisessä ja palvelusuunnitelman laatimisessa ja iäkkään kokonaistilanteen arvioinnissa suunhoidon tarpeet ja niiden hoitaminen sekä ennaltaehkäisevät toimet on varsin usein unohdettu”, kansanedustaja toteaa.

Sarkomaa panostaisi vanhustenhuollossa toimivan henkilöstön perus- ja täydennyskoulutuksen arviointiin ja kehittämiseen, jotta osaamisen puutteet suugeriatrian alalla saadaan korjattua. Käytännön harjoittelussa pitäisi vaatia näyttö suun hoidosta. Edustaja muistuttaa, että kotipalvelun ja kotisairaanhoidon henkilöstön koulutus on avainasemassa.

”Palvelujen vieminen kotiin, liikkuvat palvelut, kotihoidon tiimissä suunterveydenhuollon ammattilainen, palvelutaloissa ja laitoksissa hammasvastaavat osastoilla –sote-uudistuksen toimeenpanossa on luotava monimuotoisia palveluita”, päättää Sarkomaa.

lisätietoja:
Sari Sarkomaa,
050 511 3033

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.