Siirry sisältöön

Vahasalo ja Sarkomaa: Demarien katsottava peiliin varhaiskasvatuslakikritiikissään

Tiedote 21.11.2014
Julkaisuvapaa heti

– Entinen opetusministeri Jukka Gustafsson (sdp) syyttää Demokraatti-lehdessä 19.11. perusteettomasti kokoomusta uuden varhaiskasvatuslain valmistelun jarruttamisesta. Tosiasia on, että Gustafsson ja SDP ovat itse olleet jarrumiehinä ja viivästyttäneet varhaiskasvatuslain valmistelua. Ikävää on myös se, että varhaiskasvatuksesta vastaavat ministerit eivät ole ajaneet voimavaroja budjettikehykseen aikoinaan. Tämän SDP:n viivyttelyn tulos on nyt käsillä. Eduskuntakausi on päättymäisillään, eikä kunnollista lakiesitystä ole vielä olemassa. Ihmettelemme, mikä on ollut SDP:n tavoite suomalaisia perheitä ja maamme tulevaisuutta keskeisesti koskevan lakiesityksen valmistelun viivyttämisessä, kysyvät kansanedustaja, eduskunnan sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Raija Vahasalo (kok) ja kansanedustaja, opetushallituksen johtokunnan puheenjohtaja Sari Sarkomaa (kok).

 
– Kataisen hallituksen ohjelmassa sovitun lakiuudistuksen aloittamispäätös vei opetusministerinä toimineelta Gustafssonilta lähes puolitoista vuotta. Lakiuudistusta valmistelleen työryhmän raportista käyty lausuntokierros päättyi puoli vuotta sitten, eikä opetus- ja kulttuuriministeriö ole esittänyt vielä mitään tietoa lainvalmistelun tilanteesta, vaikka ministeriöltä on aktiivisesti sitä kysytty. Myös hyvään, avoimeen lainvalmistelutapaan kuuluva lausuntokierros lakiesityksestä on vielä tekemättä, edustajat ihmettelevät.

 
– Hallitusohjelmassa sovittujen asioiden, joiden valmistelun tiedetään vievän aikaa, työstäminen tulisi aloittaa heti eikä vasta lähellä kauden puoliväliä, edustajat vaativat. Tästä hankkeesta tulee tulevan hallituksen ottaa oppia ja jatkossa huolehtia, että vaikeatkin hankkeet etenevät ajoissa, edustajat linjaavat.

 
– Vuonna 1973 voimaantulleen päivähoitolain uudistamiseksi varhaiskasvatuslaiksi on keskusteltu eduskunnassa noin 15 vuotta. Tällä eduskuntakaudella annettavat lakiesitykset tulee antaa eduskunnalle viimeistään 4.12.2014. Opetusministeri Krista Kiurulla (sdp) on viimehetket antaa eduskunnalle tämä lakiesitys. Vetoamme nyt Kiuruun, jotta hän toisi avoimesti julkisuuteen lakiesityksen tilanteen ja suunnitelmansa sen edistämisestä, edustajat päättävät.
Lisätietoa:
Raija Vahasalo, kansanedustaja, eduskunnan sivistysvaliokunnan puheenjohtaja (puh. 050 511 3090)

Sari Sarkomaa, kansanedustaja, opetushallituksen johtokunnan puheenjohtaja (puh. 050 511 3033)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.