Siirry sisältöön

Kokoomuksen Sarkomaa: Sote-kustannuslaskelma pöydälle!

Tiedote 26.11.2014
Julkaisuvapaa heti

 
Kokoomuksen kansanedustaja ja valtiovarainvaliokunnan kunta- ja terveysjaoston puheenjohtaja Sari Sarkomaa pitää täysin välttämättömänä, että sote-ratkaisun kustannusvaikutusarviot tuodaan julki mahdollisimman pian. Sarkomaa alleviivaa lausumaa, jossa eduskunta on edellyttänyt, että sosiaali- ja terveyspalvelu -uudistuksen taloudelliset vaikutukset arvioidaan analyyttisesti kaikkien toimenpiteiden osalta ja että uudistus luo edellytyksiä kestävyysvajeen supistamiselle.

Sarkomaa muistuttaa, että sote-uudistus on iso osa julkisten palveluiden tuottavuuden parantamista. 4,7 prosentin kestävyysvajeen umpeen kuromisessa julkisten palveluiden tuottavuuden parantamisen osuus on 1,4 prosenttiyksikköä.

"Nyt olisi tärkeää saada laskelmat päivän valoon, jotta pystymme arvioimaan, miten tavoite on saavutettavissa", Sarkomaa peräänkuuluttaa.

Sote-puitelain tavoite on saavuttaa yhdenvertaiset sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut, vahvistaa peruspalveluja sekä edistää kustannustehokkaiden ja vaikuttavien palvelurakenteiden toteutumista. Ydinkysymys on, mikä sote-laissa on se tekijä, joka kirittää valitsemaan tehokkaammat tavat tuottaa vaikuttavia palveluja. Päivänselvää edustajan mukaan on, että lisäkannusteita tarvitaan.

 
”Keskeinen asia on tulevina vuosina kustannusten hillintä ja talouden tasapainottaminen. Julkisten varojen on riitettävä sosiaali- ja terveydenhuoltoon, varhaiskasvatukseen, kouluihin ja muihin tärkeisiin palveluihin. Odotan erityisesti ensi viikon hallituksen esitykseltä perusteellista kustannus- ja vaikuttavuusarviota, jota vielä ei olla nähty”, Sarkomaa sanoo.

Sarkomaa on aktiivisesti ajanut valinnanvapauden kasvattamista tuotuaan johtamansa valtiovarainvaliokunnan kunta- ja terveysjaoston Ruotsin matkalta vuonna 2012 tuliaisena raha seuraa potilasta -mallin. Kansanedustaja on toistuvasti esittänyt, että Suomeen luotaisiin ihmisten valinnanvapautta lisäävä peruspalvelut paremmaksi -malli.

”Sote-uudistusta onkin nyt viisasta jatkaa niin, että rahoitusuudistuksella voidaan valjastaa ihmisten valinnanvapaus muutosvoimaksi. Palvelusetelin käyttöönotto nykyistä vahvemmin on tässä hyvä askel eteenpäin”, Sarkomaa päättää.

lisätietoja:
Sari Sarkomaa
050 511 3033

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.