Siirry sisältöön

Ilmaveivejä perusopetuksen pelastamiseksi

Eduskunnassa on tänään tehty ilmaveivejä perusopetuksen pelastamiseksi. Ja hallituksen kirittämiseksi myöhästyneiden säästöbudjettilakien tuomiseksi eduskuntaan heti tammikuussa.

Valtiovarainvaliokunnassa saimme valmiiksi ensi vuoden talousarviota käsittelevän mietinnön. Budjetin loppukirissä tuli vielä ikävä valtiovarainministeri Rinteen esittämä lisäsäästövaade perusopetukseen. Tämä siksi, että hallitus ei ole saanut lupaamiansa säästölakeja eduskuntaan ja budjetti piti lisäleikkauksilla tasapainottaa. Kyseessä oli jumiin jäänyt subjektiivisen päivähoidon rajaamista koskeva lakiesitys, joka aiheutti 6 milj. euronleikkaustarpeen. Oli todella ikävää, että valtiovarainministeri esitti vaadittavat lisäsäästöt perusopetuksen laadun kehittämisrahoihin.

Tämä osoittaa sen, että koulutuksen tärkeyttä ja tehtyjen säästöjen suuruutta ei ole joka taholla ymmärretty. Lisäleikkaus osoittaa, että lipsuminen rakenneratkaisuissa johtaa vieläkin vaikeampiin päätöksiin. Minulle lisälohkaisu moneen kertaan karsittuihin perusopetuksen laadun kehittämisrahoihin oli liikaa. Emme saaneet enemmistöä etsimään säästöä toisin mitä Rinne esitti. Mutta lopulta saimme, väännettyämme vuorokauden asiaa kokoomuksen puolelta, aikaan sovun näkemyksestä, että kiritämme hallitusta tuomaan tekemättömän säästölain vielä heti tammikuussa eduskuntaan niin, että niistä säästöistä saadaan rahat takaisin yleissivistävän koulutuksen kehittämiseen. Teimme tästä lausuman. Melkoista veivausta mutta paras johon päästiin. Perusopetuksen laadun kehittämisen välttämättömät voimavarat pelastettiin. Työtä helpotti se, että valtiovarainministeri Rinne esittäessään lisäleikkausta nosti esille ajatuksen lisäbudjetista. Poikkeuksellista veivausta, koska hallitus ei saa säästölakeja valmiiksi. Nyt pitää hallituksen parantaa juoksuaan. Tämä osoittaa, että eduskunnassa tarvitaan koulutuksen ja sivistyksen puolustajia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.