Siirry sisältöön

Kokoomuksen Sarkomaa: Järkeä sote-kustannuksiin

Tiedote 12.1.2015
Julkaisuvapaa heti

Kokoomuksen kansanedustaja ja valtiovarainvaliokunnan kunta- ja terveysjaoston puheenjohtaja Sari Sarkomaa pitää tärkeänä, että sote-uudistuksella saadaan sote-kustannusten kasvu kuriin.

”Keskeinen haasteemme on kustannusten hillintä ja talouden tasapainottaminen. Julkisten varojen on riitettävä sosiaali- ja terveydenhuoltoon, varhaiskasvatukseen, kouluihin ja muihin tärkeisiin palveluihin. Tänään julkaistu tutkimus osoittaa potentiaalin, joka sote-palveluiden uudistamisessa on.”

Sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksia on mahdollista karsia 1,8–2,6 miljardia euroa ilman, että palveluiden tasoon oleellisesti puututaan. Tämä käy ilmi Aalto yliopiston tutkimuksesta. Säästö onnistuu tuotantorakenteita kehittämällä. Mallia on tutkimuksen mukaan otettava niistä kunnista ja alueista, joissa asiat jo hoidetaan tehokkaasti.

”Kustannuksissa on Suomen kunnissa isoja eroja. Kustannuserot johtuvat ennen kaikkea palveluiden määrästä ja tuotantorakenteesta: eivät kuntalaisten sairastavuudesta tai iästä. Palveluita voidaan parantaa ja kustannuksia alentaa, kun parhaat käytännöt otetaan käyttöön.”

Sarkomaa on tyytyväinen, että toivoa antava tutkimus osoittaa säästöjen onnistuvan tuotantorakenteita kehittämällä. ”Aalto yliopiston laskelmat osoittavat kunta-, sairaanhoitopiiri- ja ERVA-aluekohtaisesti, minkä suuruisiin säästöihin eri malleilla voidaan päästä. Kysymys kuuluu, miten tähän päästään. Tarvitaan ehdottomasti lisäkannusteita”, Sarkomaa vaatii.

”Kannusteita löytyy tiedosta ja rahoituksen uudistamisesta: valinnanvapaudesta. Kustannukset on saatava hillintään sekä kustannukset ja laatu julkisiksi. Kustannuksia ei voida vertailla, jos kustannus- ja laatutiedot eivät ole avoimia. Tämä on jo tehty Ruotsissa, nyt se on tehtävä Suomessa ja vielä paremmin. Aidolla monituottajamallilla saamme rahan seuraamaan ihmistä ja palvelut mietittyä ihmislähtöisiksi”, Sarkomaa päättää.

Lisätietoa:
Sari Sarkomaa
050 511 3033

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.