Siirry sisältöön

Kokoomuksen Sarkomaa: Valinnanvapaus vanhemmille, raha seuraamaan lasta

tiedote 16.1.
julkaisuvapaa heti

 
Kokoomuksen kansanedustaja ja valtiovarainvaliokunnan kunta- ja terveysjaoston puheenjohtaja Sari Sarkomaa ehdottaa päivähoidon järjestämiseen pohdittavaksi mallia, jossa raha seuraisi lasta. Näin päiväkoteja olisi siellä, missä lapsiakin ja perheillä olisi mahdollisuus valita hoitovaihtoehto nykyistä joustavammin.

”Tilanne paranisi, jos vanhempien olisi mahdollista valita nykyistä vapaammin eri päivähoitopalveluista, jos raha seuraisi lasta. Malli helpottaisi päiväkotipulaa Helsingissä, kun päiväkodit olisivat siellä, missä lapsia on. Pitkät päiväkotimatkat ovat arjen kannalta hankalia. Valinnanmahdollisuus edistäisi sitä, että syntyy perheiden tarpeita paremmin vastaavia palveluja”, Sarkomaa toteaa.

Kansanedustajan mukaan malli kannustaisi kuntia kuuntelemaan perheiden tarpeita nykyistä paremmin ja rakentamaan päiväkoteja oikea- aikaisesti sinne missä tarvetta. Malli mahdollistaisi myös järjestöjen sekä yritysten palvelutarjonnan nykyistä joustavammin.

”Esimerkiksi Helsingissä on useita alueita, joissa on ollut vuosikymmeniä krooninen pula päivähoidosta. On selvää, että tarve uudelle tavalle järjestää palveluja on huutava. Luonnollisesti tuottajille on määriteltävä tarkat laatukriteerit varhaiskasvatuksen ja päivähoidon palveluista”, Sarkomaa linjaa.

Vuonna 2012 Sarkomaa vei johtamansa valtiovarainvaliokunnan kunta- ja terveysjaoston Ruotsiin tutustumaan paikalliseen valinnanvapauslainsäädäntöön. Kansanedustaja ehdotti, että Ruotsin raha seuraa potilasta -mallista tehtäisiin Suomeen peruspalvelut paremmaksi -malli. Sarkomaa on aktiivisesti ajanut valinnanvapauden kasvattamista.

”Seuraavalla vaalikaudella voitaisiin säätää peruspalveluista valinnanvapauslaki. Raha seuraa lasta -malli olisi luonteva osa valinnanvapauslainsäädäntöä, jossa peruspalveluita on tarkoitus vahvistaa”, Sarkomaa päättää.

 
Lisätietoja:
Sari Sarkomaa
050 511 3033

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.