Siirry sisältöön

Kokoomuksen Lauslahti ja Sarkomaa: Miksi SDP haluaa valita ihmisten puolesta?

TIEDOTE
13.2.2015
Julkaisuvapaa heti

Kokoomuksen kansanedustajat, sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenet Sanna Lauslahti ja Sari Sarkomaa hämmästelevät peruspalveluministeri Susanna Huovisen (sd.) lausuntoja valinnanvapaudesta terveyspalveluissa (Verkkouutiset 11.2).

”Peruspalveluministeri on huolissaan asiakkaiden valinnanvapauden lisäämisestä. Päinvastoin, hänen olisi syytä olla hyvinkin huolissaan siitä, että palveluita ei saa”, Lauslahti ja Sarkomaa ihmettelevät.

Suomessa on vielä pitkä matka tilanteeseen, jossa asiakas pääsee terveyskeskuslääkärille ilman kohtuuttomia jonoja. Lauslahden ja Sarkomaan mukaan juuri valinnanvapaus on keino, jolla tavoitteeseen pääsyä voidaan vauhdittaa. Ruotsin mallista on viime aikoina esitelty osatotuuksia. Todellisuudessa Ruotsi tavoitteli valinnanvapauden lisäämiselle parempaa terveyspalveluiden saatavuutta, missä se edustajien mukaan on onnistunut.

”Viime syksynä yli 90 prosenttia aikaa tarvitsevista ruotsalaisista pääsi viikossa hoitoon. Meillä luku on 43 prosenttia. Se on räikeän epätasa-arvoista ja luvattoman paljon", Lauslahti perustelee.

”Valinnanvapautta on useissa Euroopan maissa käytetty lisäämään palveluiden saatavuutta ja laatua. Myös peruspalveluministerin kotikaupungissa Jyväskylässä palveluseteli on lisännyt kustannustehokkuutta ja ihmisten tyytyväisyyttä. Miksi tämä ei toimisi muualla Suomessa?” Sarkomaa kysyy.

Lauslahden ja Sarkomaan mukaan sairauden pitkittyessä hoito ja jonot tulevat kalliiksi. Siksi oikea-aikainen hoitoon pääsy on sekä kustannusten hallintaa että inhimillisesti välttämätöntä.

”Tämä ei ole meille vain kustannuskysymys, vaan ennen kaikkea yksittäisen ihmisen kannalta tärkeä asia. Odotusaika on pitkä, kun epävarmuus omasta terveydentilasta painaa”, Lauslahti sanoo.

Edustajat ihmettelevätkin, miksi SDP haluaa holhota ja valita ihmisen puolesta, kun tavoitteen tulisi olla ihmisten nopea hoito ja itsemääräämisoikeus.

”Kansalaisille tulee antaa enemmän vaikutusvaltaa palveluista, joiden rahoittamisen he myös hoitavat veroja maksaen. Valinnanvapaus on voimavara, jota ei ole varaa olla käyttämättä. Tänä päivänä vain varakkailla on mahdollisuus valita. Jatkossa rahan on seurattava asiakasta, jolloin jokainen suomalainen on samalla viivalla varallisuuteen katsomatta”, Lauslahti ja Sarkomaa päättävät.

 
Lisätiedot
Sanna Lauslahti
050-5122380

Sari Sarkomaa
050-5113033

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.