Siirry sisältöön

Sarkomaa: Kaavamainen laitoshoidon mitoitus vaarassa katkaista hyvän kehityksen

tiedote 19.2.
julkaisuvapaa heti
Kokoomuksen kansanedustaja ja eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Sari Sarkomaa peräänkuuluttaa vanhuspalvelulain sinnikästä toimeenpanoa mitoituskiistelyn sijaan. Edustajan mukaan kaavamainen vanhusten laitoshoidon mitoitus ei ole avain onneen. Henkilöstöä pitää olla riittävästi, mutta määrä on mitoitettava yksilön hoidon tarpeen ja toimintakyvyn perusteella eikä mekaanisella kaavalla.

Sarkomaa varoittaa, että ministeri Huovisen lausunnolle laittama aie säätää henkilöstön minimimitoituksesta on vaarassa katkaista meneillään olevaa hyvän kehityksen. Kahta asiakasta kohden pitää suositusten mukaan olla yksi hoitaja eli mitoituksen tulee olla minimissään 0,5. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) selvityksen mukaan puolet yksiköistä ylittää jo 0,6:n ja viidennes 0,7 mitoituksen. ”Vanhuspalvelulaki on siis parantanut mitoitustilannetta, vaikka työtä on vielä tauotta tehtävänä”, Sarkomaa toteaa.

”Minimimitoituksesta on vaarana tulla maksimi, kun säästöpaineissa olevat yksiköt saavat "luvan kanssa" pudottaa mitoituksen vaadittavaan minimiin. Lisäksi vain henkilöstömäärän keskittymällä on vaara, että ohitetaan koulutetun henkilöstön osaaminen ja hoidon kokonaisvaltainen arvio”, kansanedustaja linjaa.

Sarkomaa muistuttaa, että ikääntyneiden vointi voi vaihtua ja henkilökuntaa on oltava sen mukaan. Hoitohenkilöstön määrätarpeeseen vaikuttavat ennen kaikkea vanhusten toimintakyky ja henkilökunnan ammattitaito sekä moni muu asia, kuten käytössä olevat tukipalvelut.

Kansanedustaja esittää tukensa Tehyn näkemykselle siitä, että valtioneuvoston asetuksen sijaan tarvitaan valtakunnallinen hoitoisuusmittari, jonka avulla henkilöstömitoitus voitaisiin määritellä. Lisäksi tarvitaan valtakunnallisesti yhtenäinen tapa laskea hoitotyön henkilöstömitoitus ja kokonaishenkilöstömitoitus.

”Ihmiset ovat erilaisia ja ikääntyneiden toimintakyky sekä palveluntarve yksilöllisiä. Siksi tarvitsemme riittävästi henkilöstöä ja erilaisia vaihtoehtoja: kotihoitoa, omaishoitoa, palveluasumista ja laitoshoitoa. Tavoite on, että ihmiset voivat elää kaiken ikäisenä turvallista ja omannäköistä elämää. Kyse on palveluiden laadusta ja voimavarojen kohdentamisesta ympärivuorokautisessa hoidossa, palveluasumisessa ja kotona. Kokoomus haluaa laittaa myös vanhusten monin tavoin kehittämistä kaipaavat kotipalvelut kuntoon eikä jumiutua mitoituskiistelyyn”, Sarkomaa päättää.

 
lisätietoja:
Sari Sarkomaa
050 511 3033

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.