Siirry sisältöön

Sarkomaa: Miehet synnyttävät ennen kuin työnantajille aiheutuvat vauvaviulut tasataan?

tiedote 6.3.
julkaisuvapaa heti

Kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa toteaa, että suomalaisen työelämän suurin häpeätahra, vanhemmuudesta äidin työnantajalle aiheutuvien kustannusten tasaamistyö on edelleen kesken. Kansanedustaja muistuttaa, että asia oli osa hallituksen rakennepakettia. Sarkomaan mukaan hallitus ei saa jäädä työmarkkinajärjestöjen vangiksi vaan tasa-arvoa on vietävä vahvasti eteenpäin. Hallituksen on oltava asiassa aloitteellinen.

”On epäreilua, että äitien työnantajat kantavat vanhemmuuden kustannuksista suurimman taakan. Epäkohta mm. jarruttaa yrittäjyyttä, aiheuttaa naisten syrjimistä työmarkkinoilla, vaikeuttaa naisten etenemistä uralla ja lisää pätkätöitä. Niin kauan kuin naisista aiheutuu työnantajille enemmän kustannuksia, jatkuu naisten epätasa-arvoinen kohtelu työmarkkinoilla. Nykyisessä järjestelmässä äitiydestä aiheutuu työnantajalle sitä enemmän kustannuksia, mitä parempi naisen palkka on. Ei ole tätä vuosisataa eikä viisasta voimavarojen käyttöä, että ylläpidämme järjestelmiä, jotka suosivat miesten palkkaamista”, Sarkomaa alleviivaa.

Kansanedustaja on useasti ehdottanut itsenäistä vanhempainvakuutusta, joka toisi selkeästi esiin sen, millaisia kustannuksia vanhempainetuuksista työnantajalle ja palkansaajalle tulee. Vakuutus mahdollistaisi vanhemmuuden kustannusten jakamisen, mutta myös rahoitusosuuksien muutoksen kuten valtiovallan osuuden vahvistamisen. Sarkomaan mukaan mallia asiaan voi käydä katsomassa Ruotsista, jossa ongelma on jo aikaa sitten hoidettu.

Sarkomaa ehdottaa, että seuraava hallitus vihdoin ottaa asian tosissaan ja aloittaa vanhemmuuden vakuutusmallin valmistelun. Kansanedustaja pitää välttämättömänä, että tuleva hallitus kannustaa työmarkkinajärjestöjä ottamaan vanhempainvakuutusmallin agendalleen.

”On iso pettymys, että hallitus ei ole ohjelmansa lupauksesta huolimatta edistänyt asiaa. Pelkkä isien kannustaminen ei riitä. On ilahduttavaa, että tasa-arvo asiat ovat nousseet vahvasti poliittisiin puheisiin ja että asiaa on selvitetty. Pelkkä retoriikka ja tasa-arvotorailu ei kuitenkaan riitä. Selvittelyt on nyt selvitelty - puheiden rinnalle tarvitaan todellisia tekoja”, Sarkomaa linjaa.

Työelämässä tarvitaan naiset ja miehet. Vanhemmuudessa isät ja äidit. Tätä tavoitetta pitää kaikessa päätöksenteossa niin hallituksen, työmarkkinajärjestöjen kuin esimiesten työpaikoilla”, Sarkomaa päättää.
Lisätiedot:
Sari Sarkomaa
050 511 3033

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.