Siirry sisältöön

Sarkomaa: Omannäköistä elämää iästä ja muistisairaudesta huolimatta

tiedote 25.3.15
julkaisuvapaa heti
Kokoomuksen kansanedustaja, ja valtakunnallisen Muistiliiton varapuheenjohtaja Sari Sarkomaa peräänkuuluttaa muistisairaille ja heidän omaisilleen mahdollisuuksia saada apua ja tukea arkeen, jotta elämä muistisairaudesta huolimatta olisi hyvää ja turvallista.
”Muistisairaalla ihmisellä on oikeus päättää elämästään, tai ainakin olla mukana sitä koskevassa keskustelussa ja päätöksenteossa. Sairauden alkuvaiheessa voi onnistua suuretkin valinnat, mutta myöhemminkin on valta ratkaista monia arkisia asioita. Elämä voi jatkua monimuotoisena ja laadukkaana myös muistisairausdiagnoosin jälkeen. Hoitotahto on paras väline varmistaa, että omat toiveet kuullaan silloinkin, kun ei niitä enää pysty itse ilmaisemaan”, Sarkomaa toteaa.

Vuosittain etenevän muistisairauden diagnoosin saa yli 13 000 suomalaista ja kaikkiaan sairastuneita on Suomessa arviolta 130 000. Muistiliiton vuoden teemana on "Oikeus hyvään elämään kotiympäristössä".

”Muistiliitossa olemme uudistamassa niin sanottuja hyvän hoidon kriteereitä. Syksyllä valmistuva työkirja auttaa ammattilaisia kehittämään ja arvioimaan hoitotyötä niin, että samalla tuetaan laadukasta elämää”, Sarkomaa kertoo.
Monelle muistisairaalle koti on paras paikka, kun sinne saa tarvittavan tuen ja palvelut. Myös omainen tarvitsee tukea, vapaata ja taukoja. ”Hienoa oli, että onnistuimme talvella eduskunnassa lisäämään voimavaroja omaishoitajien tukipalveluiden kehittämiseen ja omaishoitajien terveystarkastuksiin. Omaishoitajan hyvinvoinnista huolehtiminen on kullanarvoista”, edustaja alleviivaa.

Sarkomaa toteaa, että ihmiset ovat erilaisia ja ikääntyneiden toimintakyky sekä palveluntarve yksilöllisiä. ”Siksi tarvitsemme riittävästi henkilöstöä ja erilaisia vaihtoehtoja: kotihoitoa, omaishoitoa, palveluasumista ja laitoshoitoa. Tavoite on, että ihmiset voivat elää kaiken ikäisenä turvallista ja omanäköistä elämää.”
Lisätietoja:
Sari Sarkomaa
0503113033

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.