Siirry sisältöön

Sarkomaa: Palveluasumisen maksujen räikeät säädöspuutteet korjattava

tiedote 26.3.
julkaisuvapaa heti

Kokoomuksen kansanedustaja ja valtiovarainvaliokunnan kunta- ja terveysjaoston puheenjohtaja Sari Sarkomaa kirittää seuraavaa hallitusta ensi töinään tuomaan eduskuntaan palveluasumista koskevan maksulain.
Kuntien ja hoitopaikkojen välillä on suuria eroja, koska palveluasumisen asiakasmaksujen erityissäännökset puuttuvat asiakasmaksulaista. Sen sijaan ympärivuorokautisessa laitoshoidossa perittävä asiamaksu on tarkkaan säädelty. Epävarmuus maksuista ja niiden määräytymisestä sekä vaikeus saada tietoa on monelle ikäihmiselle este hakeutua elämänsä kannalta tarkoituksenmukaiseen ja turvalliseen asumisratkaisuun.

Sarkomaa pitää puutteena sitä, että palveluasumisen maksulain puutteet ovat yhä korjaamatta, vaikka hallitusohjelmassa asia luvattiin hoitaa. Alun perin lain piti tulla voimaan yhtaikaa ns. vanhuspalvelulain kanssa. Nykyiset asiakasmaksukäytännöt ovat vanhuksia eriarvostavia, vaikeaselkoisia ja kirjavia ja vaikeuttavat monin tavoin palveluasumiseen siirtymistä.

”Asiakasmaksuissa olevan räikeän puutteen korjaaminen ja määräytymisperusteiden yhtenäistäminen on tehtävä ikäihmisten tasavertaisen kohtelun turvaamiseksi ja valintojen helpottamiseksi ”, Sarkomaa linjaa.

Edustajan mukaan lainsäädäntömuutos on välttämätön siksi, että se varmistaa palveluasumisen maksutietojen läpinäkyvyyden ja verrattavuuden. ”Tämä on tärkeää silloin, kun ikäihmiset tekevät asumisratkaisujaan. On täysin väärin, että moni ikäihminen joutuu elämän keskeisimpiä päätöksiä tekemään epävarmuudessa. Nyt palveluja tarvitsevat ovat monesti täysin tietämättömiä millaisia maksuja joutuvat maksamaan ja useat joutuneet yllättäen taloudellisesti kestämättömään tilanteeseen”.

“Palvelumaksuperusteet on säädettävä siten, että myös tehostettua palveluasumista käyttävät saavat ns. vähimmäiskäyttövaran, joka on säädettynä laitoshoitoa koskeviin maksuihin. Tämä suojaosuus varmistaa, että palveluasumisesta aiheutuvien menojen, kuten asumisen kustannuksen, hoito- ja palvelumaksujen ja aterioiden jälkeen jää asiakkaan käteen vielä rahaa”, Sarkomaa toteaa.

Kehitys ei voi kansanedustajan mielestä johtaa siihen, että tavallinen keskituloinen on myös eläkkeellä merkittävimpänä maksumiehenä. ”Kannustinloukkuja välttääksemme meidän tulee arvioida kokonaisuutena, millainen vaikutus erilaisilla tulosidonnaisilla maksuilla on verotuksen ja palvelusetelien ohella”, Sarkomaa päättää.

 

lisätietoja:
Sari Sarkomaa
0505113033

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.