Siirry sisältöön

Sarkomaa: Päivitystä perässä laahaavaan perhepolitiikkaan!

tiedote 10.4.
julkaisuvapaa heti

 
Messukeskuksessa Lapsimessuilla tänä viikonloppuna vieraileva Kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa pitää välttämättömänä, että perheiden todellisuudesta ja arjesta perässä laahaava perhepolitiikka päivitetään.

”Monet etuudet ja palvelutkin pohjautuvat edelleen ajatukseen kahden yhdessä asuvan vanhemman ydinperheestä. Vaikka parisuhde tai avioliitto päättyy, vanhemmuus jatkuu. On viisasta, että perheiden tukemiseen tarkoitetuissa toimissa tuetaan jaettua vanhemmuutta eron jälkeen ja tunnistettaisiin vuoroasuminen. Nyt perheiden erilaisuus ei näy riittävästi”, Sarkomaa toteaa.

”Yksinhuoltajat ovat edelleen liian vähän näkyvä ryhmä suomalaisessa perhe- ja sosiaalipolitiikassa samoin esimerkiksi sateenkaari ja adoptioperheet, eikä yhteiskunta riittävästi tunnista ja tunnusta uusperheiden kasvavaa määrää. Perheet ovat erilaisia mutta samanarvoisia. Seuraavan hallituksen on päivitettävä perhepolitiikka etuuksineen tälle aikakaudelle vastaamaan nykyistä paremmin nykyisiä perheitä”, kansanedustaja linjaa.

Sarkomaa nostaa yhdeksi päivityskohteeksi vuoroasumisen: ”Jos vanhemmat sopivat niin, että lapsi asuu vuorotellen vanhempien luona, pitäisi myös muun perhepolitiikan tätä päätöstä kunnioittaa. On perusteltua, että lapsella voisi olla kaksi virallista osoitetta, jos hän tosiasiallisesti asuun vuorotellen kahden vanhemman luona. Lapsen on voitava käydä koulua molempien vanhempien luota ja koulumatkatuen on silloin oltava lapsen mukana kulkeva sen mukaan, kummalla vanhemmalla kulloinkin lapsi asuu.”

Kouluterveyskyselyn mukaan n. 13% lapsista asuu vuorotellen isän ja äidin kanssa. Helsingissä luvut ovat suurempia. Vuoroasuminen näyttää olevan kasvussa.

Sarkomaa pitää välttämättömänä, että seuraava hallitus arvioi ja uudistaa sosiaaliturvan erillään asuvien vanhempien näkökulmasta niin, että jaettua vanhemmuutta tuettaisiin paremmin eron jälkeen. Tämä on ennen kaikkea lapsen etu.

Toisena esimerkkinä tuetusta vanhemmuudesta Sarkomaa nostaa esille lapsilisän, joka voidaan Ruotsissa jakaa. Ero on usein myös taloudellisesti kiperä kysymys. Myös asumistuen jakaminen eronneiden vanhempien kesken helpottaisi lapsen ja etävanhemman yhteydenpitoa. ”Nyt etävanhemman asumistukihakemuksessa ei huomioida lasten olemassaoloa. Ruotsissa lapsi voi olla kirjoilla kahdessa eri asunnossa. Länsinaapurissa lapsilisätkin jaetaan lapsen läsnäolon mukaan samoin koulumatkatuki. Uudistukset olisivat tärkeitä lapselle tärkeiden ihmissuhteiden jatkuvuuden turvaamiseksi”, Sarkomaa muistuttaa.

Suomen järjestelmää on syystäkin kritisoitu ja korjauksia tarvitaan, jotta jaettua ja erilaista vanhemmuutta tuettaisiin paremmin. Kansanedustajan mukaan myös neuvolan, koulun ja päiväkodin käytäntöjä tulisi arvioida eronneiden ja erilaisten perheiden sekä vanhempien näkökulmasta niin, että vanhemmat otetaan tasapuolisesti huomioon ja mukaan. Tiedonsaantiasiassakin ammattilaiset kaipaisivat suosituksia. Jaetun vanhemmuuden onnistunut toteutuminen ja perheiden vaikuttava tukeminen edellyttää, että monia yhteiskunnan palveluita sekä tukimuotoja sekä toimintatapoja päivitetään nykyhetkeä vastaaviksi. Lapsen kannalta muutokset ovat täysin välttämättömiä ja ne tukisivat myös perheiden sujuvaa arkea.

 
Lisätietoja:
Sari Sarkomaa
0505113033