Siirry sisältöön

Sarkomaa: Osaavat opettajat eivät ole itsestäänselvyys

tiedote 7.5.
julkaisuvapaa heti

 
Kokoomuksen kansanedustaja ja Opetushallituksen johtokunnan puheenjohtaja Sari Sarkomaa pitää välttämättömänä, että pian alkavissa hallitusneuvotteluissa keskeinen strateginen painopiste on koulutuksen, osaamisen ja sivistyksen vahvistamisessa. Rajut leikkaukset on jo koulutuksesta tehty. Nyt on viisasta tehdä selkeä tiekartta, jossa pitkäjänteisesti kehitetään koulutusta ja modernisoidaan oppimisympäristöjä.

Sarkomaa pitää välttämättömänä panostamista kansalliseen opettajankoulutuksen kehittämisohjelmaan ja opettajien suunnitelmalliseen osaamista ylläpitävään täydennyskoulutukseen. Digiloikka ei kouluissa tapahdu, mikäli opettajien oma osaaminen ei ole kunnossa.

Kansanedustaja painottaa erityisesti tarvetta päivittää opettajien tieto- ja viestintäteknologian opetustaitoja. Digitalisaation kehittymisen myötä on joka koulussa ja luokassa sekä mieluusti myös varhaiskasvatuksessa näyttävä yhä vahvemmin uudet oppimisratkaisut ja –ympäristöt sekä tietoyhteiskunnan edellyttämät toimintakulttuurin muutokset.

Uudet opetussuunnitelman perusteet ovat Sarkomaan mielestä hyvä askel perusopetuksen kehittämisessä mutta eivät yksin riitä. Rinnalle tarvitaan opettajien osaamisen uudistamista. Sarkomaa muistuttaa, että lukion opetussuunnitelmia uudistetaan ja sähköiset yo-kirjoitukset tulevat jo ensi vuonna, joten osaamista tarvitaan tässä ja nyt.

”Maailman parhaita opettajia ei voida pitää itsestäänselvyytenä vaan opettajankoulutusta on jatkuvasti kehitettävä. Nyt on oikea aika ottaa siinä ratkaiseva askel. Mikä olisikaan Suomen kannalta viisaampaa kuin huolehtia opettajiemme osaamisesta?”, Sarkomaa kysyy.

Kansanedustaja muistuttaa uutta eduskuntaa perusopetuksen tuntijakopäätöksen yhteydessä tehdystä kolmen vuosiviikkotunnin lisäyspäätöksestä valinnaisiin aineisiin. Tuntilisäyksen edellyttämä asetusmuutos jäi edelliseltä opetusministeriltä tekemättä. Seuraavan hallituksen on viimeisteltävä perusopetuksen tuntijako ja se on huomioitava myös tulevassa kehyspäätöksessä. Viivyttely asiassa vaarantaa koulutuksen kehittämisen ja tasa-arvon. Kunnissa odotetaan malttamattomina tietoa tuntijaon lopullisesta muodosta.

 
lisätietoja:
Sari Sarkomaa
050 511 3033