Siirry sisältöön

Kokoomuksen Sarkomaa: Fimean vatulointiin piste

tiedote 30.6.
julkaisuvapaa heti

Kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa on huolissaan mittavien ongelmien kanssa alusta asti kompuroineen ja vanuneen aiemmin Lääkelaitoksen nykyisin Fimean alueellistamisen vaikutuksista lääketurvallisuuteen ja laitoksen toimintaan. ”Tosiasiat on vihdoin tunnustettava. Alueellistaminen ei voi olla itsetarkoitus”, kansanedustaja toteaa.

Sarkomaa ei ole alun perinkään pitänyt Fimean alueellistamista viisaana. Olennaista on kansanedustajan mukaan saada vihdoin päätökseen prosessi, joka ei ole ollut eduksi kenellekään.

Pari viikkoa sitten julkaistussa raportissa (STM 020/2015; Kinnunen & Malmi) Fimean alueellistamistavoitteiden toteutumisesta todetaan, että alueellistaminen ei ole edennyt suunnitelmien mukaan eikä alueellistamispäätöksen toimeenpanon aikataulu nykyisellä keinovalikoimalla ole mahdollista. Sarkomaa pitää hyvänä, että ministeri Hanna Mäntylä (PS.) on luvannut tehdä vielä lisäselvityksen juuri ilmestyneen raportin täydentämiseksi, ennen kuin tekee asiassa johtopäätöksiä. Sarkomaan mukaan tämän jälkeen asiassa on tehtävä lopullinen ratkaisu.

”On syytä selvittää tuoreesta raportista puuttunut asia, miten organisoituna Fimea toimisi tehtäviensä kannalta tarkoituksenmukaisemmin, laadukkaimmin sekä kustannustehokkaimmin. Selvityksen toimeksiantoon ja keinovalikkoon on syytä ottaa vaihtoehdoksi myös alueellistamispäätöksen peruminen”, kansanedustaja linjaa.

”Suomalaisten lääketurvallisuuden ja alan korkeatasoisen osaamisen kannalta olennaisten toimintojen vaarantaminen tai heikentäminen on kestämätöntä. Lääkeala Suomessa pitäisi olla päinvastoin strateginen painopiste ja uuden kasvun sekä työpaikkojen lähde. Siksi on tärkeää, että täydentävässä selvityksessä kartoitetaan sidosryhmien, kuten lääketeollisuuden tutkimus- sekä muiden alan toimijoiden näkemykset siitä, mitä he edellyttävät Fimealta, jotta viime vuonna hyväksytty terveysalan kasvustrategia saadaan oikeasti vauhtiin”, Sarkomaa sanoo.

Kansanedustaja muistuttaa, että miljardiluokan leikkauksien keskellä on ministerin lupaamassa täydentävässä selvityksessä on ehdottomasti läpivalaistava myös Fimean alueellistamisprosessista aiheutuneet lisäkustannukset valtiolle ja muille toimijoille.

Sarkomaa on jättänyt asiasta kirjallisen kysymyksen Fimean alueellistamisesta ministerin vastattavaksi.

 
Lisätietoja:
Sari Sarkomaa
050 511 3033