Siirry sisältöön

Sarkomaa: Ensi vuoden budjetin vaikutusarviot tuotava täydennyksenä eduskuntaan

tiedote 6.10.
julkaisuvapaa heti

Kokoomuksen kansanedustaja ja eduskuntaryhmänsä sosiaali- ja terveyspolitiikasta vastaava Sari Sarkomaa ehdottaa, että hallitus täydentäisi ensi vuoden valtion talousarvion yleisperusteluja väestöpohjaisella vaikutusarvioinnilla. ”Rakenneuudistus- ja talouden kovissa tasapainottamistalkoissa tehdään kertarysäyksellä useita merkittäviä muutoksia mm. verotukseen, asiakasmaksuihin ja etuuksiin. On välttämätöntä, että toimien kokonaisvaikutukset arvioidaan ja tehdään läpinäkyviksi. Helppoja vaihtoehtoja ei ole mutta ratkaisujen vaikutukset on tiedettävä ja ymmärrettävä.”

Kokoomusedustaja teki ehdotuksen vuoden 2016 talousarvion STM:n pääluokan salikeskustelussa. Sarkomaa ehdotti, että väestöpohjainen vaikutusten kokonaisarviointi aloitettaisiin niin, että käsittelyssä olevaan budjettiesitykseen sisällytettäisiin eläkeläisiin, lapsiperheisiin ja vaikeasti vammaisiin kohdistuvien merkittävien muutosten kokonaisvaikutusten arviointi.

Sarkomaa totesi, että vaikka yksittäisten lakiesitysten vaikutukset arvioidaan, muutosten yhteisvaikutuksien tarkastelua ei kuitenkaan systemaattisesti tehdä eikä dokumentoida. Kansanedustaja on aiemminkin ehdottanut päätösten läpivalaisemiseksi valtion talousarvion nykyisen pääluokkiin, lukuihin ja momentteihin perustustuvan tarkastelun rinnalle uuden väestöryhmittäisen tarkastelun rakentamista.

”Kaikki ministeriöt voisivat tehdä vaikutusarviot talousarvioon sisältyvistä muutoksista, joilla arvioidaan olevan merkittäviä vaikutuksia vanhuksiin, vaikeasti vammaisiin ja lapsiperheisiin. Tämän pohjalta valtiovarainministeriö voi tehdä yhteenvedon kokonaisvaikutuksista. Luonteva paikka vaikutusarvioiden kirjaamiselle on talousarvion yleisperustelut. Syytä on myös tulevaisuudessa pohtia tuloluokittaisia arvioita työn ja yrittäjyyden kannattavuuden arvioimiseksi eri tulotasoilla”, Sarkomaa sanoo.

Kansanedustaja muistutti, että Suomi on yhdessä taloushistoriansa vaikeimmassa tilanteessa. Odota, katsele ja ota velkaa – asenne olisi Sarkomaan mukaan vastuutonta. ”Olemme valmiita tekemään vaikeiltakin tuntuvia päätöksiä, koska haluamme turvata hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuudessakin. Välttämätöntä kuitenkin on, että päätösten vaikutukset tunnetaan ja ymmärretään.”

lisätietoja:
Sari Sarkomaa
050 511 3033