Siirry sisältöön

Kokoomuksen Sarkomaa ministeri Rehulalle: Kansanterveys 2.0 -järjestöpaja koolle

tiedote 17.10.
julkaisuvapaa

Kokoomuksen kansanedustaja ja eduskuntaryhmässään sosiaali- ja terveyspolitiikasta vastaava Sari Sarkomaa kiittää ministeri Rehulaa alkoholilain kokonaisuudistuksen valmistelun aloittamisesta työpajoissa. ”On viisasta ja virkistävää, että laaja joukko sidosryhmiä etsii yhteisiä linjoja. Uudistukset eivät synny yksin virkamiesten pöytälaatikoista vedettynä vaan innovatiivisiin ratkaisuihin tarvitaan erilaisia näkökulmia ja uudenlaista yhteistä tekemistä.” Sarkomaa pitää välttämättömänä, että hallituksen kärkihankkeiden valmistelussa ja toimeenpanossa otetaan rohkeasti käyttöön uusia toimintatapoja, sillä muuten mikään ei muutu.

Kansanedustaja kannustaa ministeri Rehulaa kutsumaan kansanterveydenedistämisen kärkihankkeen onnistumisen kannalta avainasemassa olevat järjestöt koolle hankkeen lähtölaukaukseen. Sarkomaa muistuttaa, että järjestöissä on parasta osaamista ja ne toimivat ketterästi suomalaisten arjessa.

Kansanterveys 2.0- kärkihankkeen tavoitteena on arkipäiväistää aktiivinen elämäntapa yhdessä ihmisten ja järjestöjen kanssa ja tehdä terveelliset elämäntavat ja terveyttä edistävät toimet helpoiksi ja houkutteleviksi kaiken ikäisten ihmisten lähiympäristössä.
Kokoomusedustaja oli mukana hallitusneuvotteluissa hyvinvointipolitiikasta vastuussa olevassa neuvotteluryhmässä, joka nosti kärkihankkeeksi kansanterveyden parantamisen erityisesti liikuntaa edistämällä.

”Kansanterveys 2.0 – yhteisponnistukselle on huutava tarve. Useimpiin kansansairauksiin, kuten sydän- ja verisuonisairauksiin sekä diabetekseen, sairastumisen riskiä voidaan pienentää liikuntaa lisäämällä ja terveellisiin elämäntapoihin panostamalla. Samat keinot tepsivät tehokkaasti sairauksien hoitotasapainon ylläpitämisessä ja sairastumisesta huolimatta hyvinvoinnin edistämisessä”, edustaja toteaa.

Sarkomaa kirittää kansanterveys 2.0 -kärkihankkeen eteenpäin viemistä ja muistuttaa, että kyseessä on tehokas työ kestävyysvajeen umpeenkuromiseksi: ”Tutkimusten mukaan liikkumattomuuden kustannukset ovat pari miljardia euroa vuosittain. Koko väestön liikuntaa lisäämällä voidaan edistää kansanterveyttä ja säästää samalla veroeuroja. Kärkihanke pohjautuu eduskunnan 2012 valtion talousarviomietintöön, jossa me valtiovarainvaliokunnan jäsenet painotimme sitä, että merkittäviä kansantaloudellisia säästöjä voidaan saada aikaan terveyttä edistävillä toimilla ja erityisesti liikunnan lisäämisellä”, kokoomusedustaja sanoo.

”Kansanterveyteen panostamalla pidennetään työuria, lisätään työn tuottavuutta ja talouden kestävyyttä, ehkäistään syrjäytymistä ja vähennetään sote-palvelujen tarvetta sekä taitetaan julkisten kustannusten nousua”, Sarkomaa päättää.

 

lisätietoja:
Sari Sarkomaa
050 511 3033