Siirry sisältöön

Sarkomaa kiittää hallitusta vammaisten oikeuksien yleissopimuksen ratifioinnin edistämisestä

tiedote 23.10.
julkaisuvapaa heti

 
Eduskuntaryhmässään sosiaali- ja terveyspolitiikasta vastaava kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa kiittää hallitusta vammaisten oikeuksien yleissopimuksen ratifioinnin edistämisestä. ”Vihdoinkin! Vammaisten oikeuksien yleissopimuksen ratifioinnin edistäminen on ollut vuosia Suomen tavoitteena. Kehitysvammaisten erityishuoltoa koskeva lainsäädäntö on odottanut jo vuosia uudistamista yleissopimuksen vaatimalle tasolle. Oli tärkeää, että hallitus antoi eduskunnalle esityksen, joka vihdoin saattaa lainsäädännön sille tasolle, että Suomi voi ratifioida vammaisten oikeuksien yleissopimuksen”, toteaa Sarkomaa.

Hallitus antoi tällä viikolla esityksen kehitysvammaisten erityishuollosta annetun lain muuttamisesta. Esityksen tavoite on vahvistaa kehitysvammaisten ihmisten itsemääräämisoikeutta ja lisätä erityishuollossa olevien kehitysvammaisten mahdollisuuksia täysimääräiseen osallistumiseen yhteiskunnassa.

Sarkomaa toivottaa tervetulleeksi esityksen, jolla tuetaan kehitysvammaisten henkilöiden mahdollisuuksia elää omaehtoista elämää. Jatkossa rajoitustoimenpiteitä voitaisiin käyttää vain silloin, kun se olisi välttämätöntä erityishuollossa olevan tai jonkun toisen henkilön terveyden tai turvallisuuden suojaamiseksi tai kun olisi tarvetta torjua merkittävä omaisuusvahinko.

”Eduskunta hyväksyi vammaisten oikeuksien yleissopimuksen keväällä. Samassa yhteydessä edellytimme, että hallitus tuo viipymättä sopimuksen lopulliseksi ratifioimiseksi edellyttämän lainsäädännön eduskuntaan. On ilon hetki, että laki on nyt saatu eduskuntaan. Esitetyt muutokset ovat tärkeitä huolehtimaan myös heikommassa asemassa olevien oikeudesta elää mahdollisimman normaalia elämää”, Sarkomaa päättää.

 

Lisätietoja:
Sari Sarkomaa
050 511 3033