Siirry sisältöön

Koulutusviennin lainsäädäntöesteet tulee raivata pian

Julkaistu Talouselämä-lehdessä 23.10.2015

Talouselämän numerossa 33 Hanna-Riikka Myllymäki kirjoitti koulutusvientiä jarruttavista lainsäädäntöesteistä. Kirjoittaja tarttui erittäin tärkeään ja ajankohtaiseen aiheeseen. Tilanteessa, jossa joudumme tekemään koulutukseenkin kohdistuvia säästöjä, nousevat muut rahoituslähteet entistä merkityksellisemmiksi. Koulutusvienti avaa mahdollisuuksia myös alan ammattilaisten uran kehittymisen, sekä lisää korkean lisäarvon työpaikkoja.

Maamme hallituksen tavoitteena on poistaa koulutusviennin esteitä kauden loppuun mennessä. Hallituksen kärkihankkeiden sisällä on oma kokonaisuutensa koulutusviennin kehittämisestä tavoitteineen ja toimenpiteineen. Työ esteiden purkamiseksi on käynnissä jo nyt. Syksyn aikana eduskunnan käsittelyyn tuodaan lakiesitys, jossa vihdoin vapautetaan korkea-asteen tutkintojen myyntiä.

Myllymäki toi esiin myös tärkeän asian eri koulutustoimijoiden yhdenvertaisista toimintamahdollisuuksista. Koulutusviennin lainsäädäntöesteitä purettaessa tulee huolehtia, että kaikilla Suomessa toimivilla koulutustoimijoilla on myös verotuksellisesti samanlaiset toimintamahdollisuudet. Suomalaisille koulutuksenjärjestäjille tulee taata yhdenvertainen verotuskohtelu ulkomaisiin vastaavien koulutusten järjestämiseen verrattuna.

Koulutusvientimarkkinoilla on mahdollisuus merkittävän uuden kasvualan luomiseen. Suomen täytyy tehdä nyt tarvittavat muutokset, jotta pääsemme mukaan koulutusvientimarkkinoiden kilpailuun. Tarvittavat lainsäädäntömuutokset on tehtävä pian. Koulutuskentällämme on osaamista ja intohimoa lähteä tekemään työtä koulutusviennissä. Meidän tehtävämme on antaa heille siihen mahdollisuus.

 
Sanna Lauslahti
kansanedustaja
eduskunnan sivistysvaliokunnan vpj

 
Sari Sarkomaa
kansanedustaja
eduskunnan valtiovarainvaliokunnan sivistys- ja tiedejaoston jäsen