Siirry sisältöön

Kokoomusedustajat: Hallituksen päätös perua asumistukeen kohdistuva leikkaus suuri helpotus eläkeläisille

tiedote 16.11.15
julkaisuvapaa heti

Kokoomuksen kansanedustajat ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenet Sari Sarkomaa ja Sanna Lauslahti pitävät hallituspuolueiden yhdessä sopimaa eläkeläisten asumistukileikkauksen perumista inhimillisenä päätöksenä ja suurena helpotuksena tuhansille eläkeläisille.

Päätös on yhtä lailla helpotus monille vammaisille ja heidän läheisilleen. Edustajat pitävät tärkeänä, että leikkauksilla ei kampata vammaispolitiikan keskeisiä tavoitteita itsenäisestä elämisestä ja osallisuudesta.

”Palautteen määrä eläkeläisiltä on ollut valtaisaa ja nyt tehty päätös on tervetullut uutinen monille. Vaikka tiukassa taloudellisessa tilanteessa joudutaan tekemään kaikkien suomalaisten arkeen vaikuttavia ratkaisuja, tulee säästötoimenpiteet toteuttaa siten, ettei mikään väestöryhmä joudu kohtuuttomaan tilanteeseen. Mittava määrä eläkkeensaajia olisi tippunut köyhyysrajan alapuolelle. Toimenpide olisi myös lisännyt toimeentulotuen tarvetta. ”

Edustajat painottavat, että hallitukselta on tultava varma tieto, että nyt tehty päätös pitää ja mihin korvaavat säästöt kohdistetaan. Hallitusohjelman periaatteen mukaisesti jonkin säästön peruuntuessa uudet säästöt haetaan pääasiassa saman hallinnonalan sisältä. ”Tämä tulee olemaan kaikkea muuta kuin helppo tehtävä. Perumispäätöksen kokonaisvaikutuksia on mahdotonta arvioida ennen kuin tiedetään, mistä vastaavat leikkaukset tehdään”, Sarkomaa ja Lauslahti toteavat.

”Korvaavat säästötoimet, jotka ensi vuoden osalta ovat vajaa 20 milj. ja tulevina vuosina noin 60 milj. euroa, on hallituksen etsittävä muualta. Pakko on sanoa, että koulutuksessa ja tutkimuksessa ei enää ole mitään leikkaamisvaraa”, kansanedustajat sanovat.

Kokoomusedustajat peräänkuuluttavat ennakoitavuutta budjettivalmisteluun. He toistavat ehdotuksensa valtion talousarvion esittämistavasta ja väestöryhmittäisestä kokonaisvaikutusten sisällyttämisestä osaksi budjetin yleisperusteluja. Sarkomaan ja Lauslahden mielestä on viisasta ja välttämätöntä, että budjettiesityksen vaikutukset arvioidaan esimerkiksi yksin asuviin vanhuksiin, vaikeasti vammaisiin sekä lapsiperheisiin. He ehdottavat arviointia täydennyksenä jo ensi vuoden budjettiin.

”Viimeistään tämä eläkeläisten asumistuen edestakaisin pallottelu osoittaa, että esitysten vaikutustenarvioinnit on tehtävä kunnolla ajoissa. Suurten uudistusten ja leikkausten aikana on viisasta, että ennen päätöksiä tehdään riittävät vaikutuksenarvioinnit ja ne myös dokumentoidaan läpinäkyvästi valtion talousarvioesitykseen”, edustajat päättävät.
lisätietoja:

Sari Sarkomaa
050 511 3033

Sanna Lauslahti
050 512 2380