Siirry sisältöön

Kokoomuskolmikko: Valtiovarainvaliokunnan lisäys terveydenhuollon tutkimuksen määrärahoihin tervetullut

Tiedote 10.12.2015

Kokoomuksen kansanedustajat Sanna Lauslahti, Sari Sarkomaa ja Anne-Mari Virolainen ovat tyytyväisiä 3 miljoonan euron lisärahasta terveydenhuollon yksiköiden yliopistotasoiseen tutkimukseen. Edustajat pitävät välttämättömänä, että eduskunta huolehtii terveydenhuollon tutkimuksen toimintamahdollisuuksien turvaamisesta. ”Oli välttämätöntä, että saimme läpi tavoitteemme lisätä budjettirahoja valtiovarainvaliokunnan budjettikäsittelyssä”, kokoomusedustajat toteavat.

”Lisäraha on erittäin tervetullut, mutta samalla on kuitenkin muistettava, että lisäys on pieni suhteessa viime vuosina tehtyihin tutkimusrahoituksen leikkauksiin”, kansanedustajat muistuttavat.

Valtion rahoitus terveydenhuollon yksiköiden yliopistotasoiseen tutkimukseen on pudonnut muutamassa vuodessa 40 miljoonasta tämän vuoden 22 miljoonaan euroon. Ensi vuodelle on esitetty vain 15 miljoonaa euroa. Se on enää kuudeosa summasta, joka tutkimukseen oli käytettävissä vielä 80-luvun loppupuolella. Pidemmällä aikavälillä muutos on siis vielä suurempi.

”Suomi on pitkään ollut esimerkiksi syöpähoidoissa maailman kärkeä. Nyt kliinisen lääketieteen taso on vaarassa heikentyä, mihin yhtenä syynä on tutkimusrahoituksen väheneminen. Tältä kehitykseltä emme voi ummistaa silmiämme”, Lauslahti, Sarkomaa ja Virolainen varoittavat.

Terveydenhuollon yksiköissä tehtävä tutkimustyö parantaa merkittävästi hoitotuloksia ja tuo pitkällä aikavälillä tuntuvia kustannussäästöjä. Esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä on 11 vuoden aikana otettu käyttöön yli 700 omaan tutkimustyöhön perustuvaa taudinmäärityksen tai hoidon parantamista.

”Tutkimusta tekevistä yliopistosairaaloista uudet menettelytavat leviävät nopeasti muihin sairaaloihin ja koko suomalaiseen terveydenhuoltoon hyödyttämään koko maan potilaita. Tämän päivän tutkimus merkitsee huomisen hyvää ja kustannustehokasta hoitoa.”

”Tutkimuksen ja kehittämistyön toimintaedellytykset tulee myös varmistaa tulevassa sote-uudistuksessa”, edustajat linjaavat.

 

Lisätietoja:

Sanna Lauslahti
050 512 2380

Sari Sarkomaa
050 511 3033

Anne-Mari Virolainen
050 512 1941