Siirry sisältöön

Kokoomuksen Sarkomaa oikoo julkisuudessa esiintyneitä väitteitä: Yrittäjämääritelmän muutos ei huononna freelancerin asemaa

Tiedote
12.12.2015

Kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa oikoo julkisuudessa levinneitä tietoja yrittäjämääritelmän muutoksesta. Sarkomaa muistuttaa asiantuntijalausuntoihin vedoten, että yrittäjämääritelmän muutos ei huononna pienyrittäjän asemaa.
”Työttömyysturvalain säännöksiä on sovellettu jo ennen tätä lainmuutosta omaa työtä tekevään ja yrittäjään. Tässä esityksessä ei puututa työttömyysturvan saamisen edellytyksiin. Eli johtopäätöksenä: mikään ei muutu, vaikka aiemmin omaksi työksi määritelty toiminta muuttuu yritystoiminnaksi”, Sarkomaa muistuttaa.

Keskustelu liittyy työttömyysvakuutusmaksuja koskevaan uudistukseen, jossa maksuvelvollisuuden soveltamisala määritellään itsenäisesti työttömyysetuuksien rahoituksesta annetussa laissa. Uusi lainsäädäntö on edellyttänyt myös aiempaa tarkempaa yrittäjämääritelmää. Yrittäjänä tehdystä työstä ei makseta työttömyysvakuutusmaksuja.

Yrittäjämääritelmä muuttuu vuoden alussa siten, että kaikkia niitä, joita pidetään yrittäjien eläkelaissa tai maatalousyrittäjien eläkelaissa yrittäjinä, pidetään myös työttömyysturvan myöntämisen näkökulmasta yrittäjinä. Heitä pidetään yrittäjinä riippumatta siitä, onko heillä velvollisuus ottaa eläkevakuutus.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Sarkomaa korostaa, että muutos tuo helpotusta sellaisille keikkatyöntekijöille, joiden toimeksiantotyö on mahdollista tulkita palkansaajatyöhön rinnastettavaksi.
”Omaa työtä tekevillä tilanne on usein sellainen, että ammattiasema vaihtelee ja työ tehdään pätkittäin välillä palkansaajana ja välillä yrittäjänä. Siten lakimuutos helpottaa tällä tavoin työskentelevien osalta työttömyysturvan piiriin pääsemistä.”

Sarkomaa myöntää, että muutokseen sisältyy edelleen ongelmakohtia sen suhteen, että ei ole olemassa yksiselitteisiä säännöksiä siitä, milloin oma työ tai yritystoiminta katsotaan päätoimiseksi.
”On kuitenkin tärkeä huomata, että yrittäjämääritelmän muutos ei liity tähän ongelmaan millään tavalla, sillä yrittäjään ja omaa työtä tekevään sovelletaan samaa säännöstä.”

TE-toimistojen soveltamiskäytännöissä on esiintynyt rajanveto-ongelmia ja niiden tulkinnat yrittäjyyden pää- tai sivutoimisuudesta eivät ole aina olleet yhdenmukaisia.
Tämän johdosta Sarkomaa huomauttaa, että sosiaali- ja terveysvaliokunta on tehnyt lausumaehdotuksen, jossa edellytetään tarkentamaan TE-toimistojen ohjeistusta ja sitä kautta toimintakäytäntöjä.
”Yhdenmukaisen ratkaisukäytännön saamiseksi parannus on myös eduskunnan käsittelyssä samanaikaisesti olevassa hallituksen esityksessä.”

Lisätietoja:
Sari Sarkomaa
050 511 3033