Siirry sisältöön

Sote-uudistuksen eteneminen on ihmisille hyvä uutinen

Tiedote 6.4.2016
Julkaisuvapaa heti

Suomalaisille on hyvä uutinen, että sote ja sen osana ihmisten valinnanvapaus otti taas aimo askeleen eteenpäin, iloitsee kokoomuksen kansanedustaja ja eduskuntaryhmässään sosiaalipolitiikasta vastaava Sari Sarkomaa. Sote-askel on osoitus hallituksen kyvystä tehdä päätöksiä ja viedä määrätietoisesti eteenpäin ihmisten arjelle tärkeitä uudistuksia.

Sarkomaa pitää sote-politiikan yhdenvertaisuustavoitteen kannalta merkittävänä sitä, että kokonaisuus sisältää yksimielisen näkemyksen lain säätämisestä ihmisten valinnanvapaudesta sote-palveluissa. Lain, joka luo turvaa jokaiselle suomalaiselle yhdenvertaiset sosiaali- ja terveyspalvelut ja vastaa sovittuun kustannustehokkuusvaateeseen. Valinnanvapaus toteutetaan pääsäntönä perustasolla ja soveltuvin osin erikoistason sote-palveluissa.

- Valinnanvapauden laajentaminen on loikka pois järjestelmäkeskeisyydestä kohti ihmisten osallisuutta ja mahdollisuutta vaikuttaa käyttämiinsä palveluihin yhdenvertaisesti riippumatta rahapussin paksuudesta, edustaja Sarkomaa muistuttaa.

Kokoomus on ollut valinnanvapauden edistämisessä aloitteellinen. Sarkomaa ehdotti raha seuraa ihmistä –mallia peruspalveluiden vahvistamiseksi ja ihmisten tasa-arvoisen verovaroin järjestettyjen palveluihin pääsyn mahdollistamiseksi vuonna 2012.

- Esimerkiksi terveyskeskusjonoissa viikkotolkulla odottamat eläkeläiset, lapsiperheet ja työttömät on irvikuva tasavertaisesti terveyspolitiikasta, johon on saatava muutos. Siksi sote-uudistus tehdään ja sen osana Suomeen sopiva oma valinnanvapausmalli, Sarkomaa alleviivaa.

- Valinnanvapaus on esimerkiksi vanhus ja vammaispalvelua tarvitseville mittava mahdollisuus elää oman näköistä elämää. Valinnanvapaus mahdollistaa ihmisen oman valinnan ja vahvistaa itsemääräämisoikeutta sekä palveluiden räätälöinnin palveluiden käyttäjän tarpeista lähteväksi. Valinnanvapaus on ihmisen kokoinen ja rinnakkainen menettely kilpailutukselle, jatkaa Sarkomaa.

Sarkomaasta peruspalveluiden valinnanvapaus on hyvä toteuttaa niin, että laatukriteerit ja muut ehdot täyttävä taho, julkinen, toimiva järjestö tai vaikkapa yhden naisen yritys, voi halutessaan tarjota palveluja sitoutuessaan julkisen vallan ehtoihin, joihin kuuluu myös julkisen vallan määräämä korvaus palvelun tuottamisesta. Ihmisille palvelun hinta määräytyy siten asiakasmaksulain mukaan ja on sama tuottaako sen esimerkiksi julkinen sektori tai vaikka hoivayritys. Ihminen valitsisi ja veroraha seuraa ihmisen mukana palveluntuottajalle.

- Palveluntuottajat eivät saa valikoida asiakkaitaan, vaan valta valita on palvelua käyttävällä ihmisellä. Valintaa tuetaan tiedolla ja palveluohjauksella sekä sujuvimmilla hoitoketjuilla, Sarkomaa sanoo.

Sarkomaa muistuttaa hallitusta perusteellisten vaikutus- ja kustannusarvioiden tekemisestä ja sote-henkilöstön osallistamisesta sote-uudistuksen valmistelussa ja toimeenpanossa, sillä ne ovat onnistuneen uudistuksen edellytys. Potilas-asiakastiedon on oltava myös integroitua, kuten hallitus edellyttää. Kun tiedot liikkuvat, saavat ihmiset parempaa hoitoa.

Lisätietoja:

Sari Sarkomaa

050-5113033