Siirry sisältöön

Hoitotyön johtamisesta säädettävä nykyistä selkeämmin

Tiedote 16.4.2016

Julkaisuvapaa heti

Kokoomuksen kansanedustaja ja sote-parlamentaarisen seurantaryhmän jäsen Sari Sarkomaa pitää välttämättömänä, että sote-uudistuksen osana säädetään nykyistä terveydenhuoltolakia selkeämmin koulutetun hoitohenkilöstön johtamisesta ja johtamistehtävästä.

Hoitohenkilöstö on sosiaali- ja terveydenhuollon suurin henkilöstöryhmä, joka työskentelee ja antaa osaamisensa yhteiseen käyttöön 24 tuntia vuorokaudessa.  Hoitohenkilöstön ammatillisella toiminnalla ja sen kehittämisellä on ratkaisevat vaikutukset terveystuloksiin, potilasturvallisuuteen, palveluiden vaikuttavuuteen ja laatuun sekä toiminnan kustannuksiin. Lainsäädäntötasolle on kirjattava, että hoitotyön johtaminen edellyttää hoitotyön ammattitoiminnan käytännön ja tutkimuksen tuntemista.

Hallitus linjasi 5.4. sote-uudistuksen askelmerkkejä todeten, että linjausten toteutuminen edellyttää onnistunutta ja taitavaa muutosjohtajuutta. Tämä linjaus on vietävä sote-pykäliin, jotta voidaan luoda koko maahan selkeät moniammatilliset johtamiskäytännöt sisältäen hoitotyön johtamistehtävät.

- Ylimpiin johtamistehtäviin ns. yleisjohtajan tehtäviin tulee valita johtajat, joilla on laaja johtamiskoulutus ja – kokemus. Edellä mainittujen johtamistehtävien tulee olla professioista riippumattomia. Johtamisessa onnistuminen edellyttää laaja-alaista eri alojen osaamista hoitotyö mukaan lukien, linjaa Sarkomaa.

- Ei voi syntyä tilannetta, että organisaation ylimmästä johdosta puuttuu kokonaan suurimman henkilöstöryhmän linjajohtaja kuten esimerkiksi hallintoylihoitaja, johtava ylihoitaja tai johtajaylihoitaja. Koulutetun hoitohenkilöstön johtajilta tulee edellyttää oman ammattialan perustutkintoa, sosiaali- ja terveysalan koulutuksen, työn sisällön sekä sen kehittämistarpeiden tuntemusta, Sarkomaa täsmentää.

- Hoitohenkilöstön johtajat ja esimiehet varmistavat henkilöstön saatavuuden, pysyvyyden, hyvinvoinnin ja osaamisen kehittämisen ja sen kohdentamisen uusissa integroiduissa palveluissa asiakkaiden palvelutarpeiden mukaisesti. Sote-uudistuksen onnistuminen edellyttää heidän työpanostaan ja asiantuntemustaan, sanoo Sarkomaa.

Sarkomaaa puhui sote-uudistuksesta Tehy HUS ry:n jäsenammattiosastojensa hallitusten jäsenien seminaaripäivässä. Kokoomusedustaja alleviivasi, että kaiken A ja O on henkilöstön mukanaolo uudistuksen valmistelussa ja toimeenpanossa. Ihmiset tekevät palvelut ja niiden laadun.

- Parempia palveluja ei tule koulutuksesta tinkimällä vaan koulutetun henkilöstön osaamista hyödyntämällä. Sote-uudistuksessa on nopeasti päästävä hallinto- ja rakennekeskustelusta toiminnan ja hoitoketjujen uudistamiseen. Siinä on se uudistuksen pihvi, mistä löytyy kustannustehokkuutta mutta myös ihmisten kannalta vaikuttavampia ja parempia palveluja, päättää Sarkomaa.

Lisätietoja:

Sari Sarkomaa
puh. 050 511 3033