Siirry sisältöön

Laihaksi jäänyt uusi norppa-asetus erityistarkkailussa

Tiedote 19.4.2016
Julkaisuvapaa heti

Uhanalaisen saimaannorpan ja erityisesti sen kuuttien suojelemiseksi säädetyt uudet kalastusrajoitukset Saimaalla astuivat voimaan viime perjantaina. Kokoomuksen kansanedustaja ja eduskunnan eläinsuojeluryhmän jäsen Sari Sarkomaa olisi laajentanut verkkokalastuskiellon jatkumaan heinäkuun loppuun asti.

Oli välttämätöntä, että uusi ohueksi jäänyt norppa-asetus asetettiin hallituksen toimesta erityistarkkailuun, alleviivaa Sarkomaa.

- Saimaannorppa on maailman uhanalaisin hylje. Asetuksessa olisi mielestäni pitänyt ottaa paremmin huomioon se, että kuuttien kalanpyydyskuolleisuus on siirtynyt heinäkuulle ja että kuuttien kokonaiskuolleisuus kalanpyydyksiin suhteessa kannan kokoon ei ole oleellisesti vähentynyt. Verkkokalastuskiellon laajentamiselle heinäkuun loppuun olisi ollut ja on hyvin selkeät perusteet, Sarkomaa toteaa.

Sarkomaa piti välttämättömänä, että kokoomuksen vaatimuksesta asetukseen kirjattiin erillinen lausuma saimaannorppien elinolojen turvaamiseksi. Lausuma velvoittaa ministeriötä ja ministeriä jatkuvaan seurantaan ja tarvittaessa reagoimaan sekä palaamaan tällä kertaa norpan suojelun kannalta riittämättömäksi jääneeseen asetukseen. Lausuma johdosta on verkkokalastuskiellon laajentamiseen ja muihin lisätoimiin palattava, jos seurantaluvut niin näyttävät.

- Kalastus on suurin yksittäinen saimaannorpan kuolemia aiheuttava tekijä. Nyt asetukseen kirjattu lausuma on äärimmäisen tärkeä ja norppakannalle henkivakuutus. Hallitus tulee tarkastelemaan asetusta uudelleen, mikäli esimerkiksi pyydyskuolemien määrä kasvaa ja jäädään jälkeen saimaannorpan suojelustrategian mukaisesta kannan kasvusta, Sarkomaa sanoo.

Erityisen iloinen Sarkomaa on siitä, että tänä talvena kuutteja on syntynyt enemmän kuin koko 35-vuotisen laskentahistorian aikana. Uutinen varmasti kannustaa kaikkia norpan suojelussa olevia tahoja jatkamaan työtä.

- Olen erittäin iloinen niistä uutisista, joita olen saimaannorpan pesälaskennoista saanut, sillä vielä vuoden vaihteessa pesäolosuhteiden kehitys näytti kehnolta. Onneksi pakkaset ja lumi pelastivat tilannetta huomattavasti parempaan suuntaan, Sarkomaa iloitsee.

Sarkomaa kuitenkin muistuttaa, että koska verkkokalastuskieltoa ei heinäkuulle ulotettu, on kannan kehittymisen sekä pyydyskuolemien seuranta nyt äärimmäisen tärkeää.

Lisätietoja:

Sari Sarkomaa
Puh. 050 511 3033