Siirry sisältöön

Suomi ei nouse ilman äitejä

On vakava tosiasia, että alle kolmivuotiaiden lasten äitien työllisyysaste on viime vuosina laskenut jyrkemmin kuin äitien työllisyysaste keskimäärin. Pienten lasten äitien muita Pohjoismaita alhaisempi työllisyysaste on asia, johon Suomella ei ole varaa. Työelämässä tarvitaan naiset ja miehet sekä vanhemmuudessa isät ja äidit.

Vakavaa huolta aiheuttaa eduskunnan käsittelyssä oleva varhaiskasvatuksen maksujen korotusesitys ja sen vaikutukset vanhempien ja erityisesti äitien työssäkäyntiin. Hallituksen esityksen mukaan varhaiskasvatuksen maksut nousisivat enimmäismaksuluokassa jopa 22 prosenttia. Samaan aikaan kotihoidon tuki on jäänyt koskemattomaksi.

Aivan erityinen huoli on äideistä, joiden palkka menisi suurelta osin päivähoitomaksuihin. Tämä koskee erityisesti keskituloisia perheitä, jotka ovat ylimmässä maksuluokassa. Niihin kuuluu myös perheitä, joissa äidit ovat pienipalkkaisia, koska miesten palkat ovat edelleen usein yhä suuremmat kuin naisilla. Näin ylimmän maksuluokan tuloraja saavutetaan silloinkin, kun naisen palkka on keskipalkkaa alhaisempi.

Maksukorotuksen vaikutusta voi vahvistaa jo tehdyt varhaiskasvatukseen ja päivähoitoon kohdistuneet määrärahaleikkaukset. Ne tarkoittavat osissa kuntia ryhmäkoon kasvamista ja subjektiivisen päivähoidon rajoittamista. Jos varhaiskasvatuksen laatuun kohdistuvien riskien ohella varhaiskasvatusmaksuja korotetaan tuntuvasti, niin riski äitien kotihoidon tuen käytön pitenemiseen kasvaa. Näin perhe voi olla tilanteessa, jossa äidin työhön meno ei ole taloudellisista syistä mielekästä. Nykyistä maksujärjestelmää on arvosteltu juuri siitä, että se ei kannusta äitejä työntekoon, kun jo melko pienillä tuloilla joutuu maksamaan ylintä perittävää maksua.

On iso riski, että eduskunnan käsittelyssä oleva varhaiskasvatusmaksujen korotusesitys vauhdittaisi äitien syöksykierrettä kotiin ja pois työelämästä. Esitys ja sen vaikutukset on syytä vielä kerran arvioida. Taloustalkoissa on välttämätöntä tehdä määrärahaleikkauksia, mutta niillä ei saa kampata taantumasta nousun kannalta olennaisinta eli työllisyysasteen nousua. Päätöksenteossa on varmistettava, että tavoitteet naisten ja miesten tasavertaisesta työllistymisestä, työelämän tasa-arvosta ja perheiden yhdenvertaisesta kohtelusta toteutuvat. Suomen nousuun tarvitaan kaikki voimavarat.

Sari Sarkomaa
Kansanedustaja