Siirry sisältöön

Eduskunnan Syöpäverkosto: syöpäseulonnoille kansallinen ohjausryhmä

Tiedote 19.5.2016
Julkaisuvapaa heti

Kaikkien eduskuntaryhmien edustajista muodostuva eduskunnan Syöpäverkoston johtokunta järjestäytyi 26.4.2016 kansanedustaja Sari Sarkomaan (kok.) johdolla.

Eduskunnan Syöpäverkosto kantaa huolta, että tällä hetkellä Suomesta puuttuu keskitetty syöpäseulontojen ohjaus ja valvonta sekä kaiken seulontatyyppisen toiminnan valtakunnallinen rekisteröinti. Kuntatasolle hajautettu järjestämisvastuu on luonut kirjavan, jopa vuotuisiin tarjouskilpailuihin perustuvan toimintaympäristön, jossa voittaja ei aina pysty toteuttamaan laadukasta seulontaa. Ohjelman kehittäminen tai laadun parantaminen ei ole tällaisessa tilanteessa mielekästä, koska hinnan noustessa uusi kilpailutus siirtää toiminnan taas uudelle toimijalle.

Suomen Syöpäyhdistys on käynnistänyt kohdunkaula- ja rintasyövän valtakunnalliset seulontaohjelmat 1960–1980-luvuilla. Seulontojen avulla syöpä pyritään löytämään esiaste- tai varhaisvaiheessa, jolloin hoitoajat voivat lyhentyä ja vaativan hoidon tarve vähentyä. Päätavoitteena on seulottavasta syöpätaudista aiheutuvan kuolleisuuden vähentäminen. Vuosien myötä uusia seulontatestejä ja – menetelmiä on tullut tarjolle ja lakisääteisten seulontaohjelmien ulkopuolelle on syntynyt mittava näytteenotto- ja testaustoiminta. Se on usein tehotonta ja aiheuttaa yhteiskunnalle miljoonien eurojen kustannukset vuosittain.

Syöpäseulontaohjelmia säätelee Terveydenhuoltolaki (1326/2010) ja Valtioneuvoston asetus seulonnoista (339/2011), jotka määräävät kunnat järjestämään seulontoja asukkailleen. Seulontaohjelmien tiedot kootaan terveydenhuollon valtakunnallisista henkilörekistereistä säädetyn lain (556/1989) mukaisesti Suomen Syöpärekisteriin, joka seuraa ja arvioi seulontojen laatua ja vaikuttavuutta. Seulontaohjelmien ulkopuolisen testaustoiminnan tietoja ei rekisteröidä keskitetysti, minkä seurauksena toiminnan kokonaisvaikutuksia on mahdotonta arvioida. Keskitetyllä rekisteröinnillä voitaisiin parantaa myös seulontaohjelmien vaikuttavuutta.

Eduskunnan Syöpäverkosto tukee Suomen Syöpäyhdistyksen tavoitetta aikaansaada kansallinen syöpäseulontojen ohjausryhmä valtionhallintoon esimerkiksi Hollannissa tai Norjassa toteutetun mallin mukaisesti. Ohjausryhmä vastaisi seulontojen valvonnasta sekä uusien ja olemassa olevien seulontamenetelmien ja – ohjelmien käyttöönotosta ja muutoksista sekä seulontojen järjestämiseen ja rekisteröintiin liittyvien lakimuutosten käynnistämisestä. Suomen Syöpäyhdistys ajaa myös seulontojen järjestämisvastuun siirtämistä kunnilta isommille yksiköille. Esimerkiksi valmisteilla olevassa sote-uudistuksessa seulontojen järjestämisvastuu olisi maakunnilla tai yhteistyöalueilla.

Syöpäverkoston johtokunnan muodostavat:

• kansanedustaja Sari Sarkomaa, pj. (kok.)
• kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta, vpj. (sd.)
• kansanedustaja Martti Talja (kesk.)
• kansanedustaja Arja Juvonen (ps.)
• kansanedustaja Satu Hassi (vihr.)
• kansanedustaja Stefan Wallin (rkp.)
• kansanedustaja Hanna Sarkkinen (vas.)
• kansanedustaja Sari Tanus (kd.)

Eduskunnan Syöpäverkoston tukiryhmän Syöpäsäätiössä ja Suomen Syöpäyhdistyksessä muodostavat:

• pääsihteeri, dosentti Sakari Karjalainen
• viestintä- ja ennakointijohtaja Satu Lipponen
• ylilääkäri Riikka Huovinen
• terveyden edistämisen ylilääkäri Eeva Ollila
• Suomen Syöpärekisterin johtaja, professori Nea Malila

Eduskunnan Syöpäverkosto on syövän ehkäisyyn, hoitoon ja tutkimukseen perehtyvä kansanedustajien vapaamuotoinen verkosto, joka järjestää aiheen tiimoilta erilaisia tapahtumia ja tapaa asiantuntijoita.

Lisätietoja:

Sari Sarkomaa
kansanedustaja
Eduskunnan Syöpäverkoston puheenjohtaja
Puh. 050 511 3033
sari.sarkomaa@eduskunta.fi